Notice: Undefined variable: wyswietl in /home/srv96109/domains/hotnews.pl/public_html/forum/naglowek.php on line 52

Notice: Undefined variable: edytor in /home/srv96109/domains/hotnews.pl/public_html/forum/naglowek.php on line 60

Dodawanie komentarza

Do tematu: Moje myśli na ten temat :)

Notice: Undefined index: userinfo in /home/srv96109/domains/hotnews.pl/public_html/body_logowanie.php on line 2

Komentarze do artyku³u: Podróże w czasie bez paradoksów?

POKA¯ WSZYSTKIE W¡TKI

Moje myśli na ten temat :)

~Jacek Orlicz

2006-12-26 07:08:02

Całkowicie zgadzam się z koncepcją podróży, nie tyle do różnych miejsc w czasie, co do innych, alternatywnych wymiarów, gdzie nie trzeba by brać pod uwagę paradoksów czasowych i zakłóceń kontinuum czasoprzestrzennego. Myślę, że najbardziej prawdopodobna jest koncepcja wszechświata jako wielkiego drzewa z nieskończoną ilością, ciągle rozgałęziających się konarów. Problem przyczynowości dotyczy jedynie jednego "wymiaru", zaś w innych, równoległych, nie obowiązuje odnośnie naszego. Naszła mnie taka myśl: prawo zachowania masy i energii nie zgadzałoby się całkowicie w przypadku podróży w czasie. Chyba, że miejsce docelowe, do którego przybyłby "podróżnik" poniosłoby jakieś straty energii. Ja tak to rozumiem. Nawet pomijając to, nie są możliwe podróże w samym czasie. Z podróżowaniem po "innych wymiarach" wiązałaby się możliwość zmieniania przyszłości w alternatywnych światach, a więc takowego, standardowo przyjętego, "zmianiania przyszłości" być nie może. Przyszłość stanowi dla nas dalszy los naszego wymiaru. A przenosząc się w inny, gdzie pozornie wydarzenia mogą być identyczne, aczkolwiek nieco "przesunięte" do przodu lub do tyłu w czasie, względem analogicznych wydarzeń w naszym wymiarze, zmieniamy "na bieżąco", w tamtejszej teraźniejszości, wydarzenia. I następnie moglibyśmy przenieść się w
   kolejny wymiar, tym razem utworzony, poprzez uwzglÄ™dnianie podjÄ™tych przez nas dziaÅ‚aÅ„. I wtedy zobaczylibyÅ›my skutki, poÅ›rednio naszych, dziaÅ‚aÅ„. Może lepiej opiszÄ™, o co mi chodzi, na przykÅ‚adzie:
   1. Terrorysta zabija prezydenta Busha w dniu 12.12.2006r.
   2. Po tej tragedii, dnia 14.12.2006r. wysÅ‚any zostaje w "podróż w czasie"(wÅ‚aÅ›ciwie to w
   czasoprzestrzeni), specjalny agent X. (Jest póki co w wymiarze 1.)
   3. Ustawia na specjalnym zegarku datÄ™ 11.12.2006r.
   4. NastÄ™puje podróż, wysÅ‚annik "odrywa siÄ™" od swojego wymiaru i "wstrzeliwuje" w wymiar
   czasoprzestrzenny odpowiadajÄ…cy wprowadzonej dacie. Jest wiÄ™c w wymiarze 2.
   5. Idzie do budki z hot-dogami koÅ‚o BiaÅ‚ego Domu i widzi Bin-Sadamma w krzakach z bazookÄ….
   Aresztuje wiÄ™c, niczego niespodziewajÄ…cego siÄ™ i totalnie zaskoczonego terrorystÄ™, tym samym uniemożliwiajÄ…c wykonanie zamachu.
   6. DzieÅ„ 12.12.2006r. minÄ…Å‚ dla prezydenta spokojnie i bez nerwów, byÅ‚ na rybach i zÅ‚owiÅ‚ szczupaka. (Wymiar 2!)
   Tak to sobie wÅ‚aÅ›nie wyobrażam. ProszÄ™ zwrócić uwagÄ™ na ostatni nawias, mówiÄ…cy, że agent X zapobiegÅ‚ zamachowi na prezydenta, ale tylko w wymiarze 2. W wymiarze 1 prezydent zostaÅ‚ zabity, gdyż to siÄ™ już "wydarzyÅ‚o" - przynajmniej dla wysÅ‚annika. Podróż miÄ™dzy wymiarami można porównać do przeskoczenia z jednej gałązki na drógÄ…, tylko, że nieco niżej, ale wyrastajÄ…cÄ… z tego samego konaru. Możliwe, że dÅ‚ugość tych gałęzi oznacza wÅ‚aÅ›nie datÄ™, konkretny czas, zaÅ› ilość odgałęzieÅ„ (nieskoÅ„czenie duża!) alternatywne wydarzenia, bieg historii. Podróże miÄ™dzy wymiarami czasoprzestrzennymi to trochÄ™ tak jak skakanie po różnych partiach drzewa. Nie zmieniamy wiÄ™c biegu historii naszej rzeczywistoÅ›ci, tylko dodajemy nowe odgałęzienia w niższej ("wczeÅ›niejszej" )części konara, gałęzi. Wiem, trochÄ™ pomotaÅ‚em.

ODPOWIEDZ

:)

~Grzegorz

2008-04-04 22:46:32

Super teoria, bardzo prawdopodobna;)

ODPOWIEDZ

Wydawca portalu HOTNEWS.pl nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶ci  zamieszczane przez u¿ytkowników tej¿e strony. Osoby zamieszczaj±ce wypowiedzi naruszaj±ce prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mog± ponie¶æ z tego tytu³u odpowiedzialno¶æ karn± lub cywiln±.

Nieprzerwanie od 2004 roku!

PARTNERZY:
Stanis³aw Michalkiewicz
Nasze kana³y RSS:
g³ówny
O NAS:
REKLAMA:
zobacz ofertê