Notice: Undefined variable: wyswietl in /home/srv96109/domains/hotnews.pl/public_html/forum/naglowek.php on line 52

Notice: Undefined variable: edytor in /home/srv96109/domains/hotnews.pl/public_html/forum/naglowek.php on line 60

Dodawanie komentarza

Do tematu: dziwne zachowanie wirnika

Notice: Undefined index: userinfo in /home/srv96109/domains/hotnews.pl/public_html/body_logowanie.php on line 2

Komentarze do artyku³u: Dziwne zachowanie wirnika

POKA¯ WSZYSTKIE W¡TKI

dziwne zachowanie wirnika

~Henryk Pławski

2007-11-09 23:14:43

Ponieważ zainteresował mnie ten temat z uwagi na to, iż nie został do tej pory wyjaśniony przez fizyków - więc pozwolę sobie wyjaśnić tę zagadkę w prosty i racjonalny sposób (mam nadzieję logiczny).
   ProszÄ™ zwrócić uwagÄ™ na to, iż obroty wzrastaÅ‚y przy każdej nastÄ™pnej próbie, a jeszcze bardziej kiedy na przemian pojawiÅ‚y siÄ™ obroty prawo i lewoskrÄ™tne. Co mogÅ‚o powodować zwiÄ™kszanie iloÅ›ci obrotów w kolejnych próbach ? WiÄ™ksze iloÅ›ci obrotów (po wyłączeniu napÄ™du), to nic innego tylko wiÄ™ksza za każdym razem energia kinetyczna caÅ‚ego doÅ›wiadczalnego ukÅ‚adu.
   Wzór na energiÄ™ kinetycznÄ… w ruchu obrotowym K = ½ I w2 . WystÄ™puje tu moment bezwÅ‚adnoÅ›ci i prÄ™dkość obrotowa. PrÄ™dkość obrotowa , jak pamiÄ™tamy z doÅ›wiadczenia, nie ulegÅ‚a zmianie (za każdym razem byÅ‚a taka sama). Spróbujmy wiÄ™c przyjrzeć siÄ™ momentowi bezwÅ‚adnoÅ›ci. Dużo do myÅ›lenia daÅ‚a mi wiadomość, iż tajemniczy efekt wydÅ‚użenia iloÅ›ci obrotów - daÅ‚o puszczanie tego wirnika zmiennie , raz w prawo i raz w lewo (potÄ™gowaÅ‚o to wzrost iloÅ›ci obrotów w kolejnych próbach znaczÄ…co). Logika by wskazywaÅ‚a na to, że to nic innego tylko zwiÄ™kszony moment obrotowy jest tego przyczynÄ…. Ale w jaki sposób ? MyÅ›lÄ™, że w zupeÅ‚nie prosty. Poprzez wielokrotne krÄ™cenie, czÄ…steczki materiaÅ‚u wirnika (niezależnie od tego z czego zbudowany) - ukÅ‚adaÅ‚y siÄ™ coraz bardziej zagÄ™szczone, bliżej krawÄ™dzi zewnÄ™trznej tego materiaÅ‚u (to zmienne wirowanie jeszcze bardziej potÄ™gowaÅ‚o ten efekt) - przez co suma mas stawaÅ‚a siÄ™ coraz bardziej oddalona od Å›rodka obrotów, a tym samym moment bezwÅ‚adnoÅ›ci stawaÅ‚ siÄ™ coraz wiÄ™kszy. OczywiÅ›cie nie sÄ… to tak duże zmiany, ale efekt mierzalny daje siÄ™ w ten sposób zauważyć. ByÅ‚oby to bardziej odczuwalne, przy zastosowaniu jakiegoÅ› luźnego materiaÅ‚u. Przypuszczam, iż moje rozumowanie - nie jest pozbawione peÅ‚nej logiki postrzegania i wyjaÅ›nienia tej TAJEMNICY !!!

Pozdrawiam serdecznie wszystkich zainteresowanych - Ptaszek (Henryk)

ODPOWIEDZ

Pola torsyjne

~Skywalker

2007-12-13 18:57:55

To co napisałeś jest sprzeczne z teorią fizyki ciała stałego, z której wynika, że ciała stałe i ciecze są nieściśliwe, a Ty twierdzisz, że tak nie jest. Co mogło się natomiast przesunąć w pobliże zewnętrznej krawędzi wirnika to gaz elektronowy zawarty w metalu, ale masa elektronów swobodnych jest znikoma i nie mogła ona wpłynąć znacząco na wyniki eksperymentu, ale aby wyeliminować i tę możliwość warto by wykonać wirnik, np. ze szkła. Wyniki doświadczeń z wirnikiem świadczą o tym, że poprawna może być teoria pól torsyjnych postulowana przez prof. Gienadija Szypowa (www.shipov.com), które to pola wpłynęły na wzbudzenie cząsteczek wirnika, a w związku z tym zredukowanie jego masy bezwładnej i momentu bezwładności. Teoria pól torsyjnych wymaga dalszych badań, ale niewykluczone, iż niedługo konieczna będzie poprawka do ogólnej teorii względności przekreślająca znak równości między masą grawitacyjną i masą bezwładną.
   Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Pola torsyjne

~Pozdrawiam - Henryk

2007-12-20 19:42:15

Na wstępie dzięki za komentarz do mego wpisu.
   Moja wypowiedź nie przedstawia zupeÅ‚nej pewnoÅ›ci w okreÅ›leniu przyczyny dziwnego zachowania wirnika. Wynika jedynie z logicznej i pierwszej reakcji myÅ›lowej na "tajemnicze " zachowanie przedstawionego urzÄ…dzenia. Staram siÄ™ wszystko, co przez naukÄ™ jest okreÅ›lane jako zaskakujÄ…co dziwne - zrozumieć za pomocÄ… prostego, logicznego wytÅ‚umaczenia tego zjawiska fizycznego. Wiele niezgodnych z zaÅ‚ożeniami dzisiejszej nauki zjawisk, daje siÄ™ w logiczny i sensowny sposób wytÅ‚umaczyć w oparciu o podstawowe zasady znane nam od dawna. Okazuje siÄ™ wielokrotnie, iż nauka popeÅ‚nia nie po raz pierwszy błąd w błędnym interpretowaniu zjawiska poprawnie zbadanego. To jest podobne do poprawnego zbadania pacjenta, lecz okreÅ›lenie mylnej diagnozy w ocenie jego zdrowia.
   W przypadku naszego wirnika, pierwszÄ… myÅ›lÄ… jaka mi siÄ™ pojawiÅ‚a (nie szukajÄ…c jakichÅ› nadzwyczajnych wyjaÅ›nieÅ„), byÅ‚o skojarzenie wÅ‚aÅ›nie podstawowych zależnoÅ›ci ruchu obrotowego z momentem obrotowym i prÄ™dkoÅ›ciÄ… kÄ…towÄ…. Jest to podstawowa zależność i warto temu na poczÄ…tek poÅ›wiÄ™cić swojÄ… uwagÄ™. Fakt, iż nauka stwierdza brak Å›ciÅ›liwoÅ›ci w ciaÅ‚ach staÅ‚ych staÅ‚ych nic nie zmienia w poprawnoÅ›ci tego rozumowania. Czy na pewno ciaÅ‚a staÅ‚e charakteryzujÄ… siÄ™ brakiem Å›ciÅ›liwoÅ›ci ? Po pierwsze nic w omawianym doÅ›wiadczeniu nie mówi siÄ™ o charakterystyce materiaÅ‚owej tego wirnika, ani o prÄ™dkoÅ›ci do jakiej zostaÅ‚ rozpÄ™dzony. Nie jestem do koÅ„ca pewien, czy podczas szybkiego (zmiennego !) wirowania nie dochodzi do niewielkiego przemieszczania siÄ™ czÄ…stek (może atomów ?) w tym materiale. Z grubsza obliczyÅ‚em, że niewielkie procentowo przemieszczenie czÄ…stek w tym materiale (ich zagÄ™szczenie w kierunku krawÄ™dzi zewnÄ™trznej) - daje wyraźne odczucie zwiÄ™kszonego momentu bezwÅ‚adnoÅ›ci elementu wirowego. Co z kolei może przynieść mierzalny efekt, zwiÄ™kszonych iloÅ›ci swobodnych obrotów. Warto wiÄ™c byÅ‚oby rozważyć caÅ‚e zagadnienie, w ramach znanych podstawowych zasad i nie szukać sensacji - zanim zaczniemy zastanawiać siÄ™ poważnie nad jeszcze nie do koÅ„ca zbadanymi i potwierdzonymi teoriami Pól Torsyjnych.

ODPOWIEDZ

Redukcja ciężaru?

~Skywalker

2007-12-21 15:10:30

Twoja hipoteza nie tłumaczy też dlaczego obroty wirnika wydłużały się bardziej, gdy naprzemiennie zmieniano kierunek wirowania w porównaniu z długościami cykli gdy wirnik kręcił się w tą samą stronę. Z dynamiki wiadomo, że kierunek wirowania nie wpływa na wartość siły odśrodkowej. Być może udałoby się też wyeliminować ewentualny wpływ ziemskiej siły Coriolisa ustawiając sztywno oś wirnika poziomo równolegle do południków, czyli w kierunku północ-południe. Wydaje mi się jednak, że wyniki doświadczenia mają więcej związku z polami torsyjnymi, prądami wirowymi, eterem lub nawet ziemskim magnetyzmem (wskazana klatka Faradaya). Przy okazji można by wykonać dokładne pomiary ciężaru wirnika, czy aby nie wystąpiły efekty antygrawitacji (redukcji ciężaru). Być może zarówno G. Szypow jak i A. Einstein mają rację, tzn. masa bezwładna jest równoważna masie grawitacyjnej, ale obie mogą ulec takiej samej redukcji (polecam wywiad: http://www.americanantigravity.com/documents/Shipov-Interview.pdf )

Pozdrawiam i życzÄ™ WesoÅ‚ych ÅšwiÄ…t

ODPOWIEDZ

Siła Coriolisa

~Skywalker

2007-12-21 16:21:08

PopeÅ‚niÅ‚em maÅ‚y błąd. ZiemskÄ… siłę Coriolisa można by wyeliminować ustawiajÄ…c oÅ› wirnika w kierunku północ-poÅ‚udnie pod kÄ…tem równym szerokoÅ›ci geograficznej (od pionu) oraz skierowujÄ…c „górnÄ…” pÅ‚aszczyznÄ™ wirnika w stronÄ™ równika.

ODPOWIEDZ

Redukcja ciężaru ?

~Henryk

2007-12-21 18:25:57

Dzięki za szybką odpowiedź i życzenia świąteczne.
   OdnoÅ›nie niesfornego zachowania wirnika, to chciaÅ‚bym nadmienić abyÅ›my trzymali siÄ™ Å›ciÅ›le nomenklatury poprawnych okreÅ›leÅ„ - ciężar i masa. Rozumiem jeÅ›li piszesz o ciężarze i jego redukcji, to mam nadziejÄ™ masÄ™ pozostawiasz niezmiennÄ…, jedynie dopuszczasz zmianÄ™ wpÅ‚ywu Pola Grawitacyjnego naszej planety na tÄ™ masÄ™. Przy okazji SiÅ‚a Coriolisa, nie jest żadnÄ… siłą, jest to umowne okreÅ›lenie zachowania siÄ™ ciaÅ‚a swobodnie spadajÄ…cego. Poprawnym okreÅ›leniem powinno być - Efekt Coriolisa. Efekt ten jest poprawnym i logicznym odzwierciedleniem zakrzywionego toru spadajÄ…cego swobodnie ciaÅ‚a w naszych ziemskich warunkach. Mam też poważnÄ… uwagÄ™ do okreÅ›lenia naukowego, iż sÄ… to zakrzywienia prawoskrÄ™tne na jednej półkuli, a na drugiej przeciwne czyli lewoskrÄ™tne. Nie jest to wcale prawdÄ…, ponieważ zakrzywienia te sÄ… "jednorodne" i zgodne z kierunkiem wirowania naszej Ziemi. To tyle na marginesie.
   Aby byÅ‚a jasność co do mego widzenia dzisiejszej nauki, to jestem gorÄ…cym zwolennikiem poszukiwania "prawdziwej prawdy" w naszym Å›wiecie. W wielu tematach jestem sceptyczny do dzisiejszej wiedzy naukowej, jednakże jej caÅ‚kowicie nie odsuwam od siebie. Jest wiele poprawnych teorii, zgodnych z peÅ‚nÄ… logikÄ… ich rozumienia ale i sÄ… takie, które w żaden sposób nie przemawiajÄ… do mojej wyobraźni i te szczególnie mnie obecnie interesujÄ….
   WracajÄ…c do naszego wirnika - proponujÄ™ wykonać jego wirujÄ…cÄ… tarczÄ™ ze współśrodkowych taÅ›m metalowych, odizolowanych jakÄ…Å› przekÅ‚adkÄ… pomiÄ™dzy każdÄ… z nich. Jeżeli moja hipoteza nie jest sÅ‚usznÄ…, wówczas nie dojdzie do jakichkolwiek przemieszczeÅ„ czÄ…stek materiaÅ‚u (taÅ›ma o gruboÅ›ci rzÄ™du ok 1 mm). Uzyskamy wtedy pewność, że nic nie zmienia siÄ™ w wartoÅ›ci momentu bezwÅ‚adnoÅ›ci podczas obrotów. Jeżeli natomiast mam racjÄ™ w moim rozumowaniu, wówczas Efekt Coriolisa byÅ‚by tu dodatkowym argumentem na poprawność widzenia tak ukÅ‚adajÄ…cych siÄ™ czÄ…stek materiaÅ‚u. PrawoskrÄ™tne i lewoskrÄ™tne obroty daÅ‚yby lepszy efekt "upychania" tych czÄ…stek wzajemnie obok siebie. - Tylko kto to wykona ? Mnie na obecnÄ… chwilÄ™ interesujÄ… teoretyczne rozważania i dociekania prawdy na papierze - po prostu nie mam czasu na zabawÄ™ w doÅ›wiadczenia. Niech siÄ™ tym zajmÄ… "zdziwieni" fizycy, którzy nie potrafiÄ… znaleźć poprawnej odpowiedzi na zadane przez naturÄ™ pytanie.
   Drugim przykÅ‚adem, który na pewno potwierdzi mojÄ… teoriÄ™, to wykonanie wirujÄ…cej pustej w Å›rodku tarczy wypeÅ‚nionej np. plastelinÄ… zmieszanÄ… z metalowymi kulkami. Już kilkakrotne krÄ™cenie nawet w jednÄ… stronÄ™, da oczekiwany rezultat !!!
   SÄ… to naprÄ™dce przedstawione przykÅ‚ady i w prosty sposób sÄ… do sprawdzenia i zweryfikowania poprawnego (lub nie) rozumowania.
   KoÅ„czÄ…c pozdrawiam i również życzÄ™ miÅ‚ych i spokojnych Å›wiÄ…t.

ODPOWIEDZ

do Henryk Pławski

~Devilson

2012-02-18 10:29:11

Od wielu lat mam wentylator. W/g Twojej teorii niedługo końcówki śmigła zamienią się w czarną dziurę.

ODPOWIEDZ

Panowie Panowie

~mechanik

2012-07-03 23:08:21

Drodzy Panowie! Apeluję o nie szerzenie pseudonauki. Nie tylko ze względu na brak merytoryki samej w sobie, ale i na zmylenie młodych ludzi, którzy zająć się prawdziwą fizyką poszukują gruszek na wierzbie w internecie w każdym co banalniejszym urządzeniu.

Przemieszczenie chmury elektronowej?! Efekt przemieszczenia takiej masy - zatem zmiana momentu bezwÅ‚adnoÅ›ci w konsekwencji powoduje zmianÄ™ czasu wirowania kilka rzÄ™dów niższÄ… niż dokÅ‚adność pomiaru urzÄ…dzenia do tego użytego.

Realnych przyczyn może być co najmniej kilka. Nie podano zakresu prÄ™dkoÅ›ci obrotowych ani danych co do materiaÅ‚u i parametrów geometrycznych wirnika. Nie podano również metody pomiaru prÄ™dkoÅ›ci kÄ…towej.

Co do geometrii:
   Wirnik może być na tyle duży, że siÅ‚a odÅ›rodkowa może doprowadzać do jego odksztaÅ‚cenia. Jeżeli materiaÅ‚ jest na tyle plastyczny to takie coÅ› mogÅ‚oby mieć wpÅ‚yw na wynik pomiaru, co nie tÅ‚umaczy jednak zbieżnoÅ›ci takiej obserwacji ze zmianÄ… kierunku obrotu. Na stacjonarnym stanowisku nie jest kÅ‚opotliwe rozpÄ™dzenie takiego wirnika do kilkudziesiÄ™ciu tys. obr./min.

Co do Å‚ożysk:
   Możliwe że Å‚ożyska nie radziÅ‚y sobie najlepiej z danÄ… prÄ™dkoÅ›ciÄ… obrotowÄ… i hamowanie pÅ‚aszcza ochronnego bocznego generowaÅ‚o najwiÄ™kszÄ… część momentu hamujÄ…cego, a po zmianie kierunku jego hamowanie byÅ‚o mniejsze aż do momentu ponownego kierunkowego wyrobienia siÄ™.

Co do pomiaru prÄ™dkoÅ›ci kÄ…towej:
   Aby zrobić to poprawnie należy pomiar wykonać optycznie za pomocÄ… fotodiod i paska/pasków luminescencyjnych na obrotowej powierzchni do pomiaru.
   Możliwe jednak że wykonano to zakÅ‚adajÄ…c tachoprÄ…dnicÄ™ zasprzÄ™glonÄ… z waÅ‚em wirnika. TachoprÄ…dnica ma to do siebie, że oddziaÅ‚uje z obiektem badanym, ponieważ pobiera część energii na potrzeby generowania prÄ…du który jest wielkoÅ›ciÄ… mierzonÄ….
   Możliwe również, że pomiar odbywaÅ‚ siÄ™ za poÅ›rednictwem enkodera optycznego zasprzÄ™glonego z waÅ‚em i charakterystyka przekÅ‚adni daÅ‚a takie a nie inne efekty.

SÅ‚owami podsumowania:
   MyÅ›lÄ™, że caÅ‚y efekt to problem techniczny, błędy przy budowie stanowiska oraz błędy pomiarów. Nie jest prawdopodobnym aby miaÅ‚o tu miejsce jakieÅ› mistyczne zjawisko. Jestem przekonany w tym tym bardziej, iż wiem jak różnie prowadzone sÄ… doÅ›wiadczenia naukowe na uczelni (jestem zwiÄ…zany z PolitechnikÄ… WrocÅ‚awskÄ…). Wiem również jak nikłą wiedzÄ™ z zakresu urzÄ…dzeÅ„ technicznych potrafiÄ… mieć profesorowie (sic!).

ODPOWIEDZ

Wydawca portalu HOTNEWS.pl nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶ci  zamieszczane przez u¿ytkowników tej¿e strony. Osoby zamieszczaj±ce wypowiedzi naruszaj±ce prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mog± ponie¶æ z tego tytu³u odpowiedzialno¶æ karn± lub cywiln±.

Nieprzerwanie od 2004 roku!

PARTNERZY:
Stanis³aw Michalkiewicz
Nasze kana³y RSS:
g³ówny
O NAS:
REKLAMA:
zobacz ofertê