Komentarze do artyku³u: Profesor Maria Majewska o szczepionkach
Święto Niepodległości
~Jan
2009-11-11 06:09:50
11 listopada – ÅšwiÄ™to NiepodlegÅ‚oÅ›ci
“Jestem Polakiem – to znaczy, że należę do narodu polskiego na caÅ‚ym jego obszarze i przez caÅ‚y czas jego istnienia, zarówno dziÅ›, jak w wiekach ubiegÅ‚ych i w przyszÅ‚oÅ›ci; to znaczy, że czujÄ™ swÄ… Å›cisłą łączność z całą PolskÄ…: z dzisiejszÄ…, którÄ… bÄ…dź cierpi przeÅ›ladowanie, bÄ…dź cieszy siÄ™ strzÄ™pami swobód narodowych, bÄ…dź pracuje i walczy, bÄ…dź gnuÅ›nieje w bezczynnoÅ›ci, bÄ…dź w ciemnocie swej nie ma nawet poczucia narodowego istnienia; z przeszłą z tÄ…, która przed tysiÄ…cleciem dźwigaÅ‚a siÄ™ dopiero, skupiajÄ…c koÅ‚o siebie pierwotne, pozbawione indywidualnoÅ›ci politycznej szczepy, i z tÄ…, która w poÅ‚owie przebytej drogi dziejowej rozpoÅ›cieraÅ‚a siÄ™ szeroko, groziÅ‚a sÄ…siadom swÄ… potÄ™gÄ… i kroczyÅ‚a szybko po drodze cywilizacyjnego postÄ™pu, i z tÄ…, która później staczaÅ‚a siÄ™ ku upadkowi, zagÅ‚adÄ™ paÅ„stwa, i z tÄ…, która później walczyÅ‚a bezskutecznie o wolność i niezawisÅ‚y byt paÅ„stwowy; z przyszłą wreszcie, bez wzglÄ™du na to, czy zmarnuje ona pracÄ™ poprzednich pokoleÅ„, czy wywalczy sobie wÅ‚asne paÅ„stwo, czy zdobÄ™dzie stanowisko w pierwszym szeregu narodów.
Wszystko, co polskie jest moje. Wolno mi być dumnym z tego, co w Polsce jest wielkie, ale muszę przyjąć i upokorzenie, które spada na naród za to, co jest w nim marne.
Jestem Polakiem – wiÄ™c całą rozległą stronÄ… swego ducha żyjÄ™ życiem Polski, jej uczuciami i myÅ›lami, jej potrzebami, myÅ›lami, jej potrzebami, dążeniami i aspiracjami. Im wiÄ™cej nim jestem, tem mniej z jej życia mi obcem i tem silniej chcÄ™, żeby to, co z w mym przekonaniu uważam za najwyższy wyraz życia, staÅ‚o siÄ™ wÅ‚asnoÅ›ciÄ… caÅ‚ego narodu.
Jestem Polakiem – wiÄ™c mam obowiÄ…zki polskie: sÄ… one tym wiÄ™ksze i tym silniej siÄ™ do nich poczuwam, im wyższy przedstawiam typ czÅ‚owieka”.
Re:Jan.
~Krystyna
2009-12-02 19:36:26
Dziekuje za przekazanie swoich mysli.odczuc.Rowniez i ja jestem dumna,ze jestem Polka.Bronie na kazdym kroku Naszego Kraju,ktory jest szkalowany przez "pisarzy",lub osoby antypolskie w swiecie.Oby wiecej bylo Polakow ,takich jak Pan.Serdecznie pozdrawiam.
ODPOWIEDZWydawca portalu HOTNEWS.pl nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶ci zamieszczane przez u¿ytkowników tej¿e strony. Osoby zamieszczaj±ce wypowiedzi naruszaj±ce prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mog± ponie¶æ z tego tytu³u odpowiedzialno¶æ karn± lub cywiln±.