Komentarze do artyku³u: Ukosem pod wÅ‚os
Miłość aż strach
~Rafał A. Ziemkiewicz
2009-03-05 17:52:00
Ileż to razy sÅ‚yszaÅ‚em i czytaÅ‚em, że za rzÄ…dów KaczyÅ„skich panowaÅ‚a w Polsce “duszna atmosfera”, “nieustajÄ…ca nagonka” i “szukanie winnych”, a celebryci popadali w lÄ™k, sÅ‚yszÄ…c pukanie do drzwi. Dopiero zwyciÄ™stwo PO przywróciÅ‚o normalność i – jak w starym kawale o rabinie, co sprawiÅ‚ taki cud, że wszÄ™dzie dookoÅ‚a byÅ‚a sobota, a tam, gdzie Å»ydzi jechali wozem, wciąż piÄ…tek – gdy dziÅ› rzÄ…d wskazuje winnych kryzysu “spekulantów” i “krwiopijców z banków”, nie mówiÄ…c o opozycji, to wcale szukaniem wrogów ani nagonkÄ… nie jest.
Mój przyjaciel z kabaretu pozwolił sobie napisać prześmiewczą piosenkę o Platformie i rządach miłości. Został za to wyrzucony z pracy (a był dyrektorem ośrodka kultury), ale na tym się nie skończyło: gdy próbuje wystąpić w jakimś innym ośrodku kultury, mniej więcej w co trzecim wypadku słyszy: Stary, proszę, nie rób mi tego, ja mam dzieci, ja nie mogę tej posady stracić!
Uniwersytet Wrocławski ze strachu zrywa w ostatniej chwili międzynarodową konferencję naukową, inne boją się użyczenia lokalu na politycznie podejrzane spotkania. Sam brałem ostatnio udział w spotkaniu, i to organizowanym przez posła na Sejm RP (oczywiście z niewłaściwej partii), które trzeba było przenieść do prywatnej kawiarni, bo dyrektor szkoły wymówiła w ostatniej chwili salę, bąkając coś przestraszona o rzekomej awarii prądu (której wcale nie było).
Obiecywana miÅ‚ość okazaÅ‚a siÄ™ starym, peerelowskim lÄ™kiem. LÄ™kiem, że tak jak kiedyÅ› “Trybuna Ludu”, tak teraz propagandowa tuba salonu zdemaskuje za “prawicowe odchylenie”, oskarży o opozycyjne sympatie – a to, wiadomo, jeÅ›li siÄ™ nie skoÅ„czy utratÄ… pracy, to co najmniej mobbingiem i ostracyzmem.
Odwrotnie niż uczy stereotyp, to, co parę lat temu było farsą, robi się coraz bardziej serio i ponure.
A czy się różnią ?
~Raynold
2009-03-05 19:23:57
Panie Ziemkiewicz, a czym się tak naprawdę różnią obydwie partie ? Paroma drobnymi niuansami jak choćby stopień wprowadzania degradacji Polski. A czym się wogóle różnią między sobą partie? Bo na pewno nie odpowiedzialnością partyjną i indywidualną poszczególnych członków za swoje takie a nie inne czyny ! Tak więc pisanie o tym, że któraś partia jest w jakimś szczególiku lepsza od drugiej to po prostu czysta demagogia a nawet lanie wody pod publiczkę.
ODPOWIEDZWydawca portalu HOTNEWS.pl nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶ci zamieszczane przez u¿ytkowników tej¿e strony. Osoby zamieszczaj±ce wypowiedzi naruszaj±ce prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mog± ponie¶æ z tego tytu³u odpowiedzialno¶æ karn± lub cywiln±.