Komentarze do artyku³u: DziÄ™kujÄ™, dobranoc, ostatni gasi Å›wiatÅ‚o!
księża nie są własnością
~....
2010-07-30 21:27:09
Jesteśmy aż tak cenni, że nikt z nas nie jest i nie ma prawa być właścicielem drugiego człowieka. Bliźnich mogę kochać, ale nie mogę posiadać. Nawet jeśli kocham kogoś nad życie, to moja miłość nie daje mi prawa do tego, bym tą osobą mógł zarządzać czy bym miał prawo ją sobie podporządkować. Żona nie jest własnością męża, mąż nie jest własnością żony, a dzieci nie są własnością rodziców. Podobnie księża nie są własnością biskupów, a osoby konsekrowane nie są własnością wyższych przełożonych zakonnych. Jesteśmy do tego stopnia bezcenni, że nikt z nas nie może być nawet właścicielem samego siebie. Nikt z nas nie ma prawa traktować samego siebie jak swoją własność, którą mógłby dowolnie rozporządzać. Moje życie, mój los nie są moją własnością. To nie ja wymyśliłem siebie w tak niezwykły sposób. To nie ja dałem sobie życie. Moje istnienie, moją naturę i moją godność osoby otrzymałem w darze od Stwórcy. Bez żadnej mojej zasługi! Nie jestem w stanie wykupić samego siebie właśnie dlatego, że jestem bezcenny. Powinienem być dla siebie samego solidnym sejfem, wiernym przyjacielem, który mobilizuje się do rozwoju, a nie właścicielem, który robi z samym sobą to, co zechce...
Jeszcze bardziej drastycznie zawężonÄ… antropologiÄ™ proponujÄ… i promujÄ… aktywiÅ›ci gejowscy. Ich sposób patrzenia na czÅ‚owieka to najbardziej radykalna redukcja antropologiczna w dziejach ludzkoÅ›ci! W ich bowiem przekonaniu tożsamość czÅ‚owieka nie pÅ‚ynie z jego Å›wiadomoÅ›ci, wolnoÅ›ci czy zdolnoÅ›ci do miÅ‚oÅ›ci, ale z jego orientacji popÄ™dowej. WedÅ‚ug aktywistów gejowskich to nie przekazywanie życia dzieciom czy praca dla dobra spoÅ‚eczeÅ„stwa, lecz skupianie siÄ™ na seksualnoÅ›ci oraz kierowanie siÄ™ popÄ™dem stanowi najważniejszy powód do dumy. WedÅ‚ug nich to popÄ™d seksualny powinien być nadrzÄ™dnym regulatorem ludzkich zachowaÅ„. AktywiÅ›ci gejowscy proponujÄ… zatem filozofiÄ™ życia typowÄ… dla erotomanów i maniaków seksualnych. OczywistÄ… konsekwencjÄ… tego typu wizji czÅ‚owieka jest promocja wyuzdania i rozwiÄ…zÅ‚oÅ›ci, a także skokowy wzrost erotomanii, chorób wenerycznych i przestÄ™pstw seksualnych. Wizja czÅ‚owieka, promowana przez aktywistów gejowskich, jest jeszcze bardziej drastycznie zawężona i wypaczona niż wizja czÅ‚owieka promowana w systemach ateistycznych, które także — ze wzglÄ™du na przyjÄ™te zaÅ‚ożenie o pochodzeniu czÅ‚owieka ze Å›wiata materii — nie mogÄ… dostrzegać jakoÅ›ciowej różnicy miÄ™dzy czÅ‚owiekiem a zwierzÄ™ciem. Mimo to nawet systemy ateistyczne zakÅ‚adajÄ…, że coÅ› wiÄ™cej niż popÄ™d seksualny jest kryterium tożsamoÅ›ci i dumy czÅ‚owieka oraz wyróżnikiem jego czÅ‚owieczeÅ„stwa.
Typowe dla aktywistów gejowskich jest ponadto odrywanie popÄ™du seksualnego od pÅ‚ciowoÅ›ci, czyli od faktu, że czÅ‚owiek istnieje na sposób kobiety i mężczyzny i że tylko kobieta i mężczyzna mogÄ… tworzyć pary pÅ‚odne, czyli zdrowe biologicznie. Pary homoseksualne sÄ… niepÅ‚odne, a niepÅ‚odność nadal widnieje na liÅ›cie chorób Åšwiatowej Organizacji Zdrowia (WHO). Dla aktywistów gejowskich popÄ™d seksualny jest wszystkim, a pÅ‚eć jest niczym. WÅ‚aÅ›nie dlatego na swoje parady „dumy” już oficjalnie zapraszajÄ… osoby „biseksualne” i „transpÅ‚ciowe”.
Wydawca portalu HOTNEWS.pl nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶ci zamieszczane przez u¿ytkowników tej¿e strony. Osoby zamieszczaj±ce wypowiedzi naruszaj±ce prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mog± ponie¶æ z tego tytu³u odpowiedzialno¶æ karn± lub cywiln±.