Notice: Undefined variable: wyswietl in /home/srv96109/domains/hotnews.pl/public_html/forum/naglowek.php on line 52

Notice: Undefined variable: edytor in /home/srv96109/domains/hotnews.pl/public_html/forum/naglowek.php on line 60

Dodawanie komentarza

Do tematu: kardynał Nycz

Notice: Undefined index: userinfo in /home/srv96109/domains/hotnews.pl/public_html/body_logowanie.php on line 2

Komentarze do artyku³u: Grupa Lotos w rÄ™ce Rosjan?

POKA¯ WSZYSTKIE W¡TKI

kardynał Nycz

~1.24 movie on youtub

2011-03-31 18:35:53

Kardynał Nycz: Radia Maryja nie słucham wcale, bije po oczach (to niezgodne z jakimkolwiek, milicyjnym nawet, regulaminem, tak bić) jedynka Onetu.

KardynaÅ‚a sprawa – w koÅ„cu mamy ten, no - pluralizm, w mediach też i każdy może sobie sÅ‚uchać Radia Maryja , jak ci starzy, niewyksztaÅ‚ceni, co to w miasteczkach i na wsiach mieszkajÄ… albo TOK FM, jak kardynaÅ‚.

SkÄ…d wiem, że TOK FM kardynaÅ‚ sÅ‚ucha ? Bo prawidÅ‚owe poglÄ…dy ma.

Ja z kolei, mam swoje lata i tak siÄ™ dla mojej formacji (zapomniane sÅ‚owo, zapomniane) zÅ‚ożyÅ‚o, że moim Arcybiskupem Warszawskim i Prymasem, byÅ‚ Stefan KardynaÅ‚ WyszyÅ„ski.

A on, cytujÄ…c Pawlaka z „Kochaj albo rzuć” – znamienity Polak byÅ‚.

Po Å›mierci Mojego KardynaÅ‚a, arcybiskupem warszawskim i prymasem Polski zostaÅ‚ Józef Glemp.

Hm…

PamiÄ™tam, z jakim niedowierzaniem zostaÅ‚o przyjÄ™te kazanie kardynaÅ‚a w stanowo wojennÄ… PasterkÄ™, 24 grudnia 1981.

Gdy przeczytaÅ‚em potem, co ks. PopieÅ‚uszko mówiÅ‚ o sposobie traktowania Go przez kardynaÅ‚a, mniej siÄ™ już dziwiÄ™.

Prawie 4 lata temu, z warszawskiej archikatedry, za koÅ‚nierz nieomal, trzeba byÅ‚o wyciÄ…gać TW Grey’a, który chciaÅ‚ karierÄ™ dwuetatowca kontynuować, ale papiery najwyraźniej zbyt jednoznaczne byÅ‚y.

A kardynaÅ‚ Nycz?

Cóż, jeden wiÄ™cej – jeden mniej; żadna, dla tysiÄ…cletniej historii koÅ›cioÅ‚a w Polsce, różnica.

ZresztÄ…, gdy Prymas WyszyÅ„ski coÅ› powiedziaÅ‚, to Go Polacy, nawet ci poplÄ…tani , a nawet ci sprzedajni , sÅ‚uchali, a przynajmniej sÅ‚yszeli, choć jedynym medium, jakie miaÅ‚ do dypozycji, byÅ‚y listy pasterskie i kazania.

Kiedy kardynaÅ‚ Nycz te swoje mÄ…droÅ›ci do Sieci wrzuca, to może , używajÄ…c mediowego jÄ™zyka zasiÄ™g ma wiÄ™kszy, ale impakt – w porównaniu z Prymasem TysiÄ…clecia, żaÅ‚osny.

Ja tam kardynaÅ‚a Nycza nie sÅ‚ucham wcale.

Z kilku przyczyn , ale pierwsza jest taka, że nie chcÄ™ i (jeszcze) nie muszÄ™.

Ale ta najważniejsza, bardzo prozaiczna jest:

bo jego sÅ‚owo, dla caÅ‚ej masy Polaków nycz nie znaczy.

Nycz, a nycz.

ODPOWIEDZ

Wydawca portalu HOTNEWS.pl nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶ci  zamieszczane przez u¿ytkowników tej¿e strony. Osoby zamieszczaj±ce wypowiedzi naruszaj±ce prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mog± ponie¶æ z tego tytu³u odpowiedzialno¶æ karn± lub cywiln±.

Nieprzerwanie od 2004 roku!

PARTNERZY:
Stanis³aw Michalkiewicz
Nasze kana³y RSS:
g³ówny
O NAS:
REKLAMA:
zobacz ofertê