Notice: Undefined variable: wyswietl in /home/srv96109/domains/hotnews.pl/public_html/forum/naglowek.php on line 52

Notice: Undefined variable: edytor in /home/srv96109/domains/hotnews.pl/public_html/forum/naglowek.php on line 60

Dodawanie komentarza

Do tematu: Hmmmm, czy to nie znowu

Notice: Undefined index: userinfo in /home/srv96109/domains/hotnews.pl/public_html/body_logowanie.php on line 2

Komentarze do artyku³u: CBA

POKA¯ WSZYSTKIE W¡TKI

Hmmmm, czy to nie znowu

~przemo

2006-02-18 01:51:45

projekt trochę nie dopracowany? Używając paraleli, po co zbrojne ramie jak w głowie bałagan? Wydaje mi się że najpierw należałoby poprawić przepisy prawne i ich egzekwowanie ich nim pojawią się pierwsi winni. Skończy się jak z CBŚ. Niby wielu schwytanych, gangi po rozbijane ale siedzi 1/20 z winnych. A tu sprawy będą jeszcze trudniejsze i jeszcze łatwiej będzie się z nich wykręcać. Pierwszym krokiem Pis-u powinne chyba jednak być prace nad kodeksem karnym który umożliwi skuteczną pracę CBA a nie powoływanie urzędu który obciąży budżet ale za bardzo skutecznie działać nie będzie mógł. Chyba że minister Ziobro dalej będzie indywidualnie interpretował przepisy. A wtedy czeka nas jak przypuszczam wysyp pozwów w Hadze. Już się takie szykują w dwóch sprawach a ledwie 3 miesiące działalności ministra sprawiedliwości. No ale nie on zapłaci ewentualne odszkodowania, tylko my.

ODPOWIEDZ

Droga qpo -

~bb

2006-02-18 05:38:27

- jezu jak to głupio brzmi, może zmień nick! - twoje porównanie jest może i clene. Ale nie ma w tym wypadku nic do rzeczy. Po pierwsze CBA na pewno dostanie specjalne pełnomocnictwa bo przecież będzie też ścigać nieprawidłowości w wymiarze sprawiedliwości. Po drugie, zmiany w kodeksie karnym, sądownictwie i więziennictwie potrwają długo. A nawet na tym forum wielu zapalonych fanów pisu przyznaje że na sukcesy gospodarcze nie ma co liczyć w najbliższym czasie. A czymś przecież trzeba się społeczeństwu chwalić. Jakieś sukcesy odnosić. Zobaczysz sam, wszystkie nawet najdrobniejsze sukcesy tej agencji będą nagłaśniane i nadmuchiwane do co najmniej zwycięstwa Wellingtona nad Napoleonem pod Waterloo. A to że z powodu luk w przepisach nie wielu złapanych poniesie konsekwencje będzie już przemilczane. Śmieszne w tym jest to, że jak najbardziej uważam że taka agencja jest nam niezbędna i chociaż narzekam, jestem całym sercem za jej powołaniem. Bo wiem że samo jej istnienie już padnie bladym strachem na łapowników i złodziei. A prawo z czasem się połata tak by głowa szła w parze ze zbrojnym ramieniem, jak to ująłeś.

ODPOWIEDZ

W blady strach trudno uwierzyć

~Jacek placek

2006-02-18 12:12:45

bo są to najczęściej i koleżeńskie układy. Przy takich układach dodatkowe przepisy prawne są naprawdę mało skuteczne i poważne. Wydaje mi się, że taka agencja może najwięcej zdziałać.

ODPOWIEDZ

Chodziło mi o to że,

~x

2006-02-18 14:22:25

ta agencja bez odpowiedniego gruntu prawnego może mieć związane ręce w wielu kwestiach. Nie że sam kodeks ma rozwiązać sprawy o korupcję.

ODPOWIEDZ

zgadzam siÄ™ z obiektywem !

~Krystyna

2006-02-18 15:06:46

tak to na razie musi wyglądać ! nic szybko w gospodarce się nie zmieni a skorumpowane państwo szybko można przywrucić do porządku lub czegoś na kształt porządku szybko ! bo stan w jakim się znajduje Polska jest gorzej niż opłakany...

ODPOWIEDZ

Wydawca portalu HOTNEWS.pl nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶ci  zamieszczane przez u¿ytkowników tej¿e strony. Osoby zamieszczaj±ce wypowiedzi naruszaj±ce prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mog± ponie¶æ z tego tytu³u odpowiedzialno¶æ karn± lub cywiln±.

Nieprzerwanie od 2004 roku!

PARTNERZY:
Stanis³aw Michalkiewicz
Nasze kana³y RSS:
g³ówny
O NAS:
REKLAMA:
zobacz ofertê