Notice: Undefined variable: wyswietl in /home/srv96109/domains/hotnews.pl/public_html/forum/naglowek.php on line 52

Notice: Undefined variable: edytor in /home/srv96109/domains/hotnews.pl/public_html/forum/naglowek.php on line 60

Dodawanie komentarza

Do tematu: przedstawiajÄ…c sprawe obrazowo

Notice: Undefined index: userinfo in /home/srv96109/domains/hotnews.pl/public_html/body_logowanie.php on line 2

Komentarze do artyku³u: Odzyskać media

POKA¯ WSZYSTKIE W¡TKI

przedstawiajÄ…c sprawe obrazowo

~HWvyLmaZ

2006-03-19 14:04:02

niegdyś gawędziarz mógł dotrzeć ze swoimi opowieściami do kilkuset, a co najwyżej kilku tysięcy słuchaczy. Dziś ten sam gawędziarz przed mikrofonem lub kamerą jest w stanie dotrzeć do milionów i to nie tylko w swoim kraju. Jednak to nie on jest dysponentem środka społecznego przekazu - media są zawsze wykorzystywane przez tych, którzy je posiadają dla zysku, kształtowania własnej pozycji oraz umocnienia aktualnego porządku politycznego lub społecznego jeśli tylko jest to w ich interesie. Nowoczesne media nie muszą upowszechniać zróżnicowanych wartości i treści, ponieważ ich zdominowanie przez polityczną lub komercjalną ideologię ogranicza pluralizm opinii społecznych co prowadzi do umocnienia polityczno- społecznego statusu quo.

ODPOWIEDZ

asdf

~Kox

2006-03-19 15:42:39

asdf

ODPOWIEDZ

Dobre

~QLMruQTxwLDtKRsBc

2006-03-20 00:03:11

popieram

ODPOWIEDZ

a nie wydaje siÄ™ wam

~KFZHadDD

2006-03-20 04:25:25

że wielu ludzi zdaje sobie z tego sprawę ale nie w nika w to? Chcą zjeść, wypić, zbawić się i obejrzeć jakiś lekki film. Koniec potrzeb. Aa no i ubrać się, mieć dobre auto. Ich brak zainteresowania wyższymi celami nie ma nic wspólnego z manipulajcą medialną. Po prostu nie są idealistami. Wystarcza im własna wygoda.

ODPOWIEDZ

Furmanowi

~wiesiek

2006-03-20 11:23:10

Konkluzja Twojej wypowiedzi jest dla mnie niepokojÄ…ca… bezbolesna.
   Samo porównanie z gawÄ™dziarzem wydaje mi siÄ™ infantylne i w kontekÅ›cie tego z czym mamy do czynienia obecnie w naszym kraju. Trafniejszym wydawaÅ‚oby siÄ™ porównanie z nadzorcÄ… w uwspółczeÅ›nionej formie niewolnictwa.
   Czy jest to porównanie przesadne?
   PomyÅ›l... nasza Å›wiadomość nie jest w stanie wykroczyć poza to co jest w stanie do niej dotrzeć (doÅ›wiadczyć, zobaczyć, przeczytać, usÅ‚yszeć). MajÄ…c wiÄ™c kontrolÄ™ nad informacjÄ… mamy kontrolÄ™ nad Å›wiadomoÅ›ciÄ… ludzi... można niÄ… manipulować. Dla mnie jest w tym coÅ› na równi zbrodniczego jak pozbawianie wolnoÅ›ci w sensie fizycznym caÅ‚ych spoÅ‚eczeÅ„stw. Mediom ulegamy w jakimÅ› stopniu wszyscy, ale w pseudodemokratycznym systemie jaki mamy obecnie, z pozorami pluralizmu, proces zniewolenia pogłębia siÄ™ poprzez wybory ogÅ‚upianej tzw. ,,wiÄ™kszoÅ›ci,,. Dlatego przestano nawet adresować swoje przekazy medialne do ludzi myÅ›lÄ…cych. Nawet jeżeli ocalaÅ‚a inteligencja odpowiedzialna za losy naszego narodu, to pozbawiona wpÅ‚ywu na media przestaje też mieć wpÅ‚yw na rzeczywistość. Zaczynamy być niewolnikami bez wÅ‚asnej tożsamoÅ›ci realizujÄ…cymi nie nasze interesy, nie wÅ‚asnÄ… historiÄ™. Wystarczy spojrzeć na proces transformacji i kto na tym zyskaÅ‚ lub jakie wartoÅ›ci i jacy ludzie lansowani sÄ… w obszarach kultury.
   Jam mam wrażenie, że wróciliÅ›my do poczÄ…tków komuny z równie prymitywnÄ… propagandÄ… dla mas ale z o wiele skuteczniejszymi narzÄ™dziami do dyspozycji, z lansowaniem lub skazywaniem na niebyt tego co nie jest zgodne z czyjÄ…Å› wizjÄ… przyszÅ‚oÅ›ci, skazujÄ…cÄ… nas na dalsze zniewolenie.
   Nie potrafiÄ™ zrozumieć dlaczego media ewidentnie szkodzÄ…ce Polsce, nawet jako wspólnocie narodów, nadal funkcjonujÄ… w majestacie prawa. Jest to ewenement na skalÄ™ Å›wiatowÄ…. Nie ma to nic wspólnego z wolnoÅ›ciÄ… gÅ‚oszonych poglÄ…dów... jest to realizacja bliżej nie znanych nam celów.

ODPOWIEDZ

I jeszcze jedno

~Józef

2006-03-20 14:19:49

zupełnie czymś innym natomiast są wszelkie afery, sprzedawanie za bez cen, łapówkarstwo. Te rzeczy trzeba od siebie rozdzielić. Takie sprawy trzeba badać, winnych ścigać i karać.

ODPOWIEDZ

bredzisz Obiektyw

~BeCia

2006-03-20 14:50:47

Powiedz, do czego mam się odnieść? Do Twojej wiedzy historycznej czy filozofii papucianego intelektualisty? W jakimś sensie udowadniasz to co napisałem wcześniej. Problem w tym, że jesteś betonowy, twardy w swym uporze, że czego nie wiesz to nie istnieje. Powielasz tu medialne fobie i uproszczenia. Nie wierzysz albo nie interesują Ciebie informacje do których masz dostęp poza oficjalnym i poprawnym nurtem. O politykach i obecnej polityce pisano na tym forum już dużo..jak widać, dla takich jak Ty daremnie. Napisz więc teraz co wiesz z zakresu kultury. Wymień mi osoby z dowolnej dziedziny, które uważasz za reprezentatywne dla polskiej kultury.
   Zapewne coÅ› na ten temat wiesz skoro pozwoliÅ‚eÅ› sobie na taki komentarz.
   ProszÄ™ CiÄ™ o to caÅ‚kiem serio.

ODPOWIEDZ

polecam tÄ™ pozycje

~GUZ

2006-03-20 15:30:58

Mariusz Czarniecki: „W niewoli mediów”, Wydawnictwo UNA, Szczecin 1996 dla wszystkich poszukiwaczy prawdy :]

ODPOWIEDZ

Ant

~08andzia

2006-03-20 15:35:50

Problem w tym, że też jesteś betonowy, twardy w swym uporze, że czego nie wiesz to nie istnieje. I nie rozumiesz że to się nigdy nie zmienię. Zawsze będą tacy jak ja, tacy jak ty i tacy jak michnik. I nawet tego nie zrozumiałeś z mego tekstu. Bo nie chcesz rozumieć, nie chcesz kompromisu, nie chcesz wolności, CHCESZ ZWYCIĘSTWA SWOJEJ RACJI. Po co więc te dyskusje. Powiedz jasno - zwarte szeregi, ostra amunicja i wszystkich innych do piachu. Co do uproszczeń. To nie tyle upraszczam co daje przykłady do samodzielnego przemyślenia, ale wy wyraźnie jesteście łopatologiczni, napisz, pokaż palcem, zrób do tego słownik wyrazów obcych i mapkę bo nie zrozumiem. A jak nie chce mi się myśleć to cię oskarżę o poddanie się mediom. Człowieku, moja rodzina oddawał życie za ten kraj od XVI wieku. Moi przodkowie byli szkockimi szlachcicami w służbie u Sapiechy. Mamy nadania, ziemie na Białorusi i Ukrainie. W 1939 roku miałem łącznie 7 wujków i dziadka w WP. Sam chciałem być żołnierzem gdy upadła komuna by kontynuować rodzinne tradycje. Co ty tam wiesz o wychowaniu w poszanowaniu ojczyzny i tradycji. Ale mnie oprócz tego nauczono też wolności dla ludzi, ich wyznania i poglądów. Ty jesteś zwykłym dzieckiem komuny. Tylko jedno dobro, reszta to zło. Tradycyjna szkoła prl-u tylko zamiast komuny wyznajesz katolicyzm. Jedyna różnica. I nawet tego w ślepocie swej nie widzisz. Za ciasne horyzonty.

ODPOWIEDZ

....

~NhJcryNpHjLlHMEtH

2006-03-20 15:39:24

Mariusz Czarniecki: -W niewoli mediów- czytałem to. Nic szczególnego. Jeżeli ktoś myśli sam zdaje sobie z tego sprawę. Jeżeli nie to albo nie zrozumie, albo weźmie zbyt dosłownie i wtedy zaczyna słyszczec głosy z kosmosu.

ODPOWIEDZ

ciekawe

~dvjxbFua

2006-03-20 16:16:48

No to Obiektyw co nieco się dowiedziałem i jak sądzę na forum masz nie jedno wcielenie. Odnośnie tematu: dla ludzi podobnych Tobie wymyśliłem pewną zabawę, która doskonale im uświadamia jak wobec informacji medialnej są bezwolni i łatwi do manipulacji. Teraz zastanawiam się, jak zaprezentować to w internecie. Nie odwołuj się do swoich korzeni skoro to co piszesz nie dodaje im splendoru. Twoje porównanie komuny z katolicyzmem nie dowodzą błyskotliwości i mimo wszystko mam lepsze o Tobie zdanie...nie buraczane. Polecam większe zastanowienie nad tym co piszesz. Nie odpowiedziałeś też na postawione pytania do czego jeszcze raz Ciebie zachęcam. Może uda nam się wyjść z czczego odgadywania.

ODPOWIEDZ

,,,,

~mTLOEFEmJBU

2006-03-20 16:52:44

>Wymień mi osoby z dowolnej dziedziny, które uważasz za reprezentatywne dla polskiej kultury. < Napiszę tak wyrywkowo, bo to spora ilośc ludzi
   Z literatury i sztuki - Matejko, SÅ‚owacki, Norwid, WyspiaÅ„ski, Sienkiewicz i BaczyÅ„ski
   z historii - WÅ‚adysÅ‚aw Jagiełło, Stefan Batory, Sobieski, KoÅ›ciuszko, Sosabowski
   z obecnych: Kazik Staszewski(jako przedstawiciel alternatywy), Jurek Owsiak(jako czÅ‚owiek majÄ…cy wszystko w d i robiÄ…cy swoje), Do pewnego stopnia Karol WojtyÅ‚a(napisaÅ‚em do pewnego stopnia bo w pewnym momencie poddaÅ‚ siÄ™ dyktatowi Watykanu. Gdy najpierw pojednaÅ‚ siÄ™ z koÅ›cioÅ‚em prawosÅ‚awnym a rok czy dwa lata później(jest późno nie chce mi sie juz szukać) podpisaÅ‚ edykt piÄ™tnujÄ…cych wszystkie odÅ‚amy chrzeÅ›cijanizmu jako herezje i tak dalej. Co doprowadziÅ‚o do napiÄ™tych stosunków z prawosÅ‚awiem trwajÄ…cych do dziÅ›. JakoÅ› dziwnie w Polsce pomija siÄ™ ten fakt), z polityjów Korwin Mikke, z literatury ciÄ™zko orzec bo sam chÅ‚am.
   Co do katolicyzmu to znowu nie zrozumiaÅ‚eÅ›, albo nie chcesz zrozumieć. Bo chodzi mi o fanatyzm nie o samÄ… wiarÄ™. To temat rzeka i nie zgodzÄ™ siÄ™ z tobÄ… że przynosze wstyd rodzinie, bo wÅ›ród moich przodków sÄ… nie tylko katolicy i oni też przelewali krew za ten kraj a tacy jak ty spychajÄ… ich na margines na pierwszym miejscu stawiajÄ…c jedynÄ… sÅ‚usznÄ… wiarÄ™. Ale rozumiem ze ktoÅ› nie elastyczny nie potrafi tego zrozumieć.
   Co do mediów. DzielÄ™ ludzi na trzy gatunki
   1. Który Å‚yka wszystko co widzi, i żyjÄ™ tym co mu pokazujÄ…. Nie szuka, nie drąży. Åšwiat jest taki jak pokazuje mu TV/
   2. Bardziej o tego kogo i jak pokazuje telewizja bardziej interesuje go co ten ktos ma do powiedzenia i zaoferowania. Samemu doszukuje siÄ™ tego czego nie ma oficjalnie. Godzi siÄ™ że tym ze nie ma mediów nie zależnych, każde kogoÅ› popiera a kogoÅ› zwalcza. Bo takie jest życie.
   3. Nawiedzeni którzy negujÄ… od a do z. Wszystko w mediach jest zÅ‚e, wszystko jest kÅ‚mastwem. Nie przeszkadza im posiadania stacji radiowej/telewizyjnej czy strony internetwowej której jednak wierzÄ… i której za nic nie wolno krytykować.
   Siebie zaliczam do gatunku 2. Ty mi pasujesz do 3. Po za tym jest zmiana ciÅ›nienia, odÅ‚amki mnie kÅ‚ujÄ…, oko którego nie mam nap..... i jestem dużo zÅ‚oÅ›liwszy i dosadniejszy niż zwykle. Pewnie stÄ…d ta inna twarz.

ODPOWIEDZ

Spokojnie

~gPWynoipLgBRP

2006-03-20 18:17:18

Aż tak bardzo nie chciałem Ciebie zdenerwować choć również zawrzałem. Nie obrazisz się chyba jak stwierdzę, że odpowiedzi na zadanie pytanie dowodzą, że nigdy nie był to obszar Twoich zainteresowań.
   Niedawno zaczÄ…Å‚em testować wiedzÄ™ w tym zakresie ludzi przystÄ™pujÄ…cych obecnie do matury w ,,dobrym ,, liceum. Wymieniali PolaÅ„skiego, Holland , MiÅ‚osza, SzymborskÄ…, Schulza jako współczesnych i dawniejszych....Tuwima i Mickiewicza. Choć jednemu chwaÅ‚y nie sposób odebrać ale i to jest sprawÄ… ostatnich polemik GW. Kto w nich tak wÅ‚aÅ›nie rozÅ‚ożyÅ‚ akcenty? Nikt z nich nie sÅ‚yszaÅ‚ np. o pani OgiÅ„skiej i sztuki która dotyka obecnej rzeczywistoÅ›ci polskiej. Co jednak jest dla mnie bulwersujÄ…ce, podobne rozÅ‚ożenie akcentów znalazÅ‚em na stronie rzÄ…dowej powstaÅ‚ej za KwaÅ›niewskiego w dziale kultura polska. Wiedz, że na Å›wiecie Polacy majÄ… swoje znaczÄ…ce osiÄ…gniÄ™cia o których nie dowiesz siÄ™ z oficjalnych mediów...skazani na niebyt? Postaraj siÄ™ poszerzyć swoje zainteresowania i zdobyć siÄ™ na chwilÄ™ refleksji i krytycyzmu w podobnych tematach. Sprowadzanie bytu do zaspakajania podstawowych potrzeb życiowych tj. zaspakajania gÅ‚odu i prokreacji nie jest wÅ‚aÅ›ciwe i wspólne wszystkim ludziom.

ODPOWIEDZ

Ponadto

~JqTUObAMfzMuiesj

2006-03-20 20:33:52

Wprowadzające w błąd wydaje mi się twierdzenie, które zawarte jest w tyltule artykułu
   ,, odzyskać media,,.
   Moim zdaniem od lat 50 ub. wieku nigdy ich nie mieliÅ›my, Dotyczy to zwÅ‚aszcza telewizji.
   RozwiniÄ™to jedynie bardziej pozory.
   PozornÄ… mieliÅ›my od ponad pół wieku wielopartyjność i różnorodność massmediów, a tym samym poglÄ…dów. PrzykÅ‚ad: W latach 80 powstaÅ‚ drugi program tv, który miaÅ‚ wyjść naprzeciw oczekiwaniom pluralizmu i zwykÅ‚ej ludzkiej potrzebie możliwoÅ›ci dokonywania wyboru. Zrobiono to tak, że na dobrÄ… sprawÄ™ mógÅ‚by być to nadal jeden program tylko z podwojonÄ… iloÅ›ciÄ… filmów. PamiÄ™tam jak pod koniec lat 80 siedziaÅ‚em na Å‚awce z moimi znajomymi w Å›rodku wielkiego blokowiska, w Å›rodku ,,szklanej pogody,, Mimo pozornego wyboru miÄ™dzy dwoma programami wszyscy mieszkaÅ„cy osiedla oglÄ…dali to samo. Kiedy skoÅ„czyÅ‚ siÄ™ film na pierwszym programie, przełączali na program drugi bo tam zaczynaÅ‚ siÄ™ film nastÄ™pny. Do czasu zakoÅ„czenia ostatniego programu wszystkie okna pulsowaÅ‚y tym samym Å›wiatÅ‚em w tym samym rytmie. CaÅ‚e blokowisko rozbrzmiewaÅ‚o tymi samymi odgÅ‚osami . Ten wspólny wszystkim rytm objawiaÅ‚ siÄ™ także w caÅ‚ej Polsce wyrażanymi poglÄ…dami... sÅ‚usznymi i Å‚atwymi do zgadniÄ™cia ich zaprzeczeniami.
   Obecnie mamy jeszcze wiÄ™kszy wybór a nawet dopuszczalne sÄ… kolizje dobrych filmów i programów... jednak przewodnia myÅ›l pozostaÅ‚a ta sama. Dobitnie Å›wiadczÄ… o tym pÅ‚aszczyzny toczonych sporów szarych obywateli w caÅ‚ym kraju. W samej telewizji zmieniono jedynie opakowania. Byli aktywiÅ›ci zostali producentami a publikÄ™ robiÄ… sobie teraz ich dzieci. To coÅ› zaczyna przypominać dożywotnie dziedzictwo. Jest też silne lobby od rozrywki. Oni jednak wprowadzajÄ… ,,swoich,, wg trochÄ™ innych preferencji. KtoÅ›, kto twierdzi że media idÄ… z duchem czasu, powinien wstÄ…pić do czytelni czasopism. To dostÄ™pne i bardzo pouczajÄ…ce zródÅ‚o informacji.

ODPOWIEDZ

Ant i Obiektyw macie

~VEMgeFHvchjOggdhCw

2006-03-21 00:03:03

obaj RACJE !!! analizując obecną sytuacje to można powiedzieć że oboje macie racje !!!

ODPOWIEDZ

No tak

~ps

2006-03-21 15:41:52

tylko nie o tym samym piszemy i co innego jest dla nas ważne. Pierwszy komentarz Obiektywa, powinien być jednoczeÅ›nie i odpowiedziÄ…. Ludzie rzeczywiÅ›cie majÄ… różne potrzeby lecz to nie oznacza że musimy je zaniżyć do dolnego puÅ‚apu dla wszystkich. Pewne zarzuty sÄ… absurdalne i chyba wyrazem mimo wszystko medialnych fobii. Nie uważam, że bycie szczęśliwym i bogatym jest czymÅ› nagannym, tak samo jak napÅ‚ywajÄ…cy kapitaÅ‚ zagraniczny, praca u cudzoziemca albo dobra zabawa. Pragnie szczęśliwego i dostatniego życia jast nam wspólne.
   Tworzenie wiÄ™c zależnoÅ›ci typu : jeżeli nie bÄ™dzie Balcerowicza to nastanie bieda albo, jeżeli zniszczÄ… obecne media to zapanuje smÄ™tny katolicyzm, jest po prostu gÅ‚upie.

Czego wyrazem mogÄ… być Twoje obawy Obiektyw? -że znajdzie siÄ™ miejsce na trochÄ™ wiÄ™cej ambitniejszych programów publicystycznych i rozrywkowych?
   -że Polacy poczujÄ… siÄ™ jak u siebie w Ojczyznie i znajdzie siÄ™ przestrzeÅ„ do autentycznej wymiany myÅ›li i poglÄ…dów a nie wyreżyserowane spektakle realizujÄ…ce okreÅ›lone cele?

Na co dzieÅ„, zawodowo dotykam problemów skutecznego oddziaÅ‚ywania, lub jak ktoÅ› woli, pewnymi technikami manipulacji, od strony wizualnej. Tylko wizualnej i podziwiam tych, którzy potrafiÄ… wÅ‚adać sÅ‚owem
   W nauczaniu problemowym i skutecznym przekazie informacyjnym obowiÄ…zuje podstawowa zasada : nie podaje siÄ™ wprost, że coÅ› jest ok. lub be....robi siÄ™ to tak, żeby odbiorca sam dokonaÅ‚ tego odkrycia. Przyjmuje je wtedy jako wÅ‚asne, utożsamia siÄ™ z nim. MaÅ‚o jest ludzi twórczo myÅ›lÄ…cych i nowe skojarzenia myÅ›lowe, sugestywne zwroty i porównania, fobie, po opublikowaniu w mediach przyjmujÄ… czÄ™sto w spoÅ‚eczeÅ„stwie postać samopowielajÄ…cych siÄ™ memów. U niektórych osób te memy prawie Å›wiecÄ… wskazujÄ…c zródÅ‚o swojego pochodzenia. Nie przeceniajmy wiÄ™c zdolnoÅ›ci ksztaÅ‚towania wÅ‚asnych poglÄ…dów. Wszyscy w jakimÅ› stopniu ulegamy manipulacji, porównywanie jednak w tym temacie tvn z Trwam wydaje siÄ™...hm... niezrozumieniem problemu.
   Jest tysiÄ…ce sposobów wpÅ‚ywania na odbiór informacji jednak na co dzieÅ„ w oficjalnych mediach jest on bardziej prostacki &#8211; nie mówi siÄ™ o tym o czym nie wolno mówić i a reszta to tylko umiejÄ™tne rozÅ‚ożenie tematów, akcentów, obróbki i nagonki.

ODPOWIEDZ

Wydawca portalu HOTNEWS.pl nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶ci  zamieszczane przez u¿ytkowników tej¿e strony. Osoby zamieszczaj±ce wypowiedzi naruszaj±ce prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mog± ponie¶æ z tego tytu³u odpowiedzialno¶æ karn± lub cywiln±.

Nieprzerwanie od 2004 roku!

PARTNERZY:
Stanis³aw Michalkiewicz
Nasze kana³y RSS:
g³ówny
O NAS:
REKLAMA:
zobacz ofertê