Notice: Undefined variable: wyswietl in /home/srv96109/domains/hotnews.pl/public_html/forum/naglowek.php on line 52

Notice: Undefined variable: edytor in /home/srv96109/domains/hotnews.pl/public_html/forum/naglowek.php on line 60

Dodawanie komentarza

Do tematu: C.d. sprawy dla ciekawych

Notice: Undefined index: userinfo in /home/srv96109/domains/hotnews.pl/public_html/body_logowanie.php on line 2

Komentarze do artyku³u: Powiedz NIE cenzurze w internecie!

POKA¯ WSZYSTKIE W¡TKI

C.d. sprawy dla ciekawych

~Jacek placek

2011-04-28 00:53:35

C.d. sprawy dla ciekawych
    Tu muszÄ™ wspomnieć koniecznie o swym nieżyjÄ…cym już TeÅ›ciu. CzÅ‚owieku okazaÅ‚ej postury i groźnego wzroku, ale niebywaÅ‚ej dobroci serca, który póki żyÅ‚ zastÄ…piÅ‚ mi w pewnym sensie mojego Ojca, i którym do mojego odejÅ›cia w niebyt odbijać siÄ™ bÄ™dzie z nieustajÄ…cÄ… peÅ‚nÄ… wdziÄ™cznoÅ›ci pamiÄ™ciÄ…. Z kolei ja wziÄ…Å‚em udziaÅ‚, jako statysta w jednym dniu zdjÄ™ciowym, trwajÄ…cym mniej wiÄ™cej od godziny 09:00 do zachodu sÅ‚oÅ„ca, w skwarnym letnim dniu namówiony przez NinÄ™ żonÄ™ kolegi z Sobka Rycha P. Ale tak wÅ‚aÅ›ciwie, to statystowaÅ‚em z ciekawoÅ›ci zobaczenia, jak od zakrystii wyglÄ…da robienie widzów kinowych w konia, za pomocÄ… filmowej kamery i kilometrów taÅ›my filmowej?+. WiÄ™cej o statystowaniu i samym filmie jest w pliku Ale najpierw o bohaterstwie TeÅ›cia)

Mój Teść BolesÅ‚aw Baran,dziaÅ‚ajÄ…c w okresie okupacji hitlerowskiej w cywilnej organizacji AK-owskiej, a bÄ™dÄ…c równoczeÅ›nie urzÄ™dnikiem wÅ‚adz administrujÄ…cych dzielnicÄ… Kazimierz w urzÄ™dzie zlokalizowanym na Placu Wolnica, majÄ…c dostÄ™p do formularzy kenkart oraz kartek żywnoÅ›ciowych, na skutek różnych urzÄ™dniczych machlojek obdzielaÅ‚ jednymi i drugimi Å»ydów i innych bÄ™dÄ…cych w potrzebie osób nie żydowskiego pochodzenia. W takie lewe kartki żywnoÅ›ciowe, zaopatrywaÅ‚ też m.in. Klasztor ss. Urszulanek i Klasztor ss. Albertynek, które to Siostry prowadziÅ‚y na wÅ‚asnÄ… rÄ™kÄ™ różne akcje charytatywnej pomocy potrzebujÄ…cym. Kartki żywnoÅ›ciowe szÅ‚y też do biedujÄ…cych aktorów krakowskich, którzy nie chcieli wystÄ™pować w przedstawieniach organizowanych dla Niemców. SpoÅ›ród takich aktorów wymieniÄ™ ZdzisÅ‚awa Mrożewskiego, pamiÄ™tnego choćby z filmu Wojciecha Jerzego Hasa pt. „Pożegnania”, nakrÄ™conego na podstawie powieÅ›ci StanisÅ‚awa Dygata, męża znanej aktorki. m.in. z „Kabaretu Starszych Panów” czy z najlepszego chyba filmu Andrzeja Wajdy Ziemia Obiecana - Kaliny JÄ™drusik. We wspomnianym filmie Hasa, Mrożewski z uwagi na swojÄ… nieomal „hrabiowskÄ…” prezencjÄ™ graÅ‚ nobliwego inteligenckiego tatÄ™ głównego bohatera filmu, kreowanego przez Tadeusza Janczara, na sfrustrowanego i zbuntowanego przedwojennego mÅ‚odego inteligencika. A skoro już mowa o aktorach żydowskiej proweniencji, to nie sposób nie wymienić aktorki-Å»ydówki Janiny Singer, odtwórczyni roli Å»ydówki-Racheli, córki Å»yda-karczmarza w pierwszej inscenizacji Wesela, zrealizowanej jeszcze przez samego StanisÅ‚awa WyspiaÅ„skiego, której lewa kenkarta otrzymana od mojego TeÅ›cia uratowaÅ‚a życie. UratowaÅ‚a taka kenkarta życie również innej aktorce-Å»ydówce Janinie Wernicz. Teść wymieniaÅ‚ jeszcze innych aktorów polskich którzy odmówili gry dla hitlerowców i cierpieli gÅ‚odnÄ… i chÅ‚odnÄ… biedÄ™, ale kiedy to mówiÅ‚ sÅ‚uchaÅ‚em go w tamtych latach nie dość dokÅ‚adnie. ZapamiÄ™taÅ‚em jedynie imiÄ™ i nazwisko ZdzisÅ‚awa Mrożewskiego, aktora o wyglÄ…dzie co najmniej hrabiowskim i dla mnie pamiÄ™tnego z roli ojca głównego bohatera, kontestujÄ…cego w czasie okupacji hitlerowskiej swojÄ… przedwojennÄ… mÅ‚odość, w którÄ… to rolÄ™ wcieliÅ‚ siÄ™ Tadeusz Janczar, w filmie, stanowiÄ…cym ekranizacjÄ™ powieÅ›ci Pożegnania StanisÅ‚awa Dygata, pod tym samym tytuÅ‚em. Ten film upamiÄ™tniÅ‚ mi siÄ™ jeszcze także piosenkÄ… ze schlagvortem PamiÄ™tasz byÅ‚a jesieÅ„, która na dÅ‚ugi czas byÅ‚a przebojem i być może przetrwaÅ‚a nawet dÅ‚użej, niż pamięć akcji filmu. ByÅ‚ to też pierwszy z wielu przebojów wylansowanych przez SÅ‚awÄ™ PrzybylskÄ… i zaÅ›piewany w filmie niejako zaocznie, bo pod obraz innej aktorski o wyglÄ…dzie okupacyjnego wampa, Å›piewajÄ…cej pozornie tÄ™ piosenkÄ™ w lokalu rozrywkowym
   Aż siÄ™ prosi, żeby nieco rozwijajÄ…c najbardziej znany cytat z wiersza Poety- ksiÄ™dza Jana Twardowskiego, powiedzieć: Spieszmy siÄ™ nie tylko kochać ludzi, ale także dokÅ‚adnie ich sÅ‚uchać – bo tak szybko odchodzÄ… !
   Tu muszÄ™ w też powiedzieć, że nawet Å»ydzi w Izraelu docenili zasÅ‚ugi TeÅ›cia, przyznajÄ…c mu ichniejszy medal Sprawiedliwy wÅ›ród Narodów Åšwiata. Jest o tym krótka notatka w obszernym opracowaniu naukowym Å»yda MichaÅ‚a Grynberga, pracownika Å»ydowskiego Instytutu Historycznego, współpracujÄ…cego z Yad Vashem w Jerozolimie /PWN, Warszawa 1993/. Tymczasem upadajÄ…ca już Polska Rzeczpospolita Ludowa obdarowaÅ‚a go zaledwie, także zasÅ‚użonym, ale trochÄ™ nawet Å›miesznym medalem Za DÅ‚ugoletnie Pożycie MałżeÅ„skie.
   To już II Rzeczpospolita, byÅ‚a hojniejsza bowiem, kiedy jako mÅ‚ody czÅ‚owiek uratowaÅ‚ tonÄ…cego, przyznaÅ‚a mu medal Za Ratowanie TonÄ…cych /chyba tak on siÄ™ nazywaÅ‚/, które to zresztÄ… odznaczenie Teść mój ceniÅ‚ sobie najwyżej.
   (Poniżej o tym, jak odbija mi siÄ™ po dziÅ› dzieÅ„ pewnÄ… grochówkÄ… oraz Å‚ajdackim fiskusem w NajfiscuszÅ‚odziejniejszej).
   Agnieszko,
   poniżej jest przygotowany tekst obszernej odpowiedzi IPN-owi.
   JeÅ›li coÅ› poplÄ…taÅ‚em - popraw !
   Możesz jeszcze na przykÅ‚ad dodać informacjÄ™ o tym srebrnym komplecie rozmaitych sztućców, który przechowywany i nie używany do dziÅ› czeka na ewentualnych potomków żydowskich owego małżeÅ„stwa żydowskiego (sÄ…siadów z przeciwka mieszkania nr 16 Twojej Babci i nieznanego Ci Dziadka), to byÅ‚by taki akcent, Å›wiadczÄ…cy o przyjaznej udzielonej Å»ydom w potrzebie pomocy.

Ponieważ mam - jak wiesz - kÅ‚opoty z poruszaniem siÄ™ poza obszar Osiedla, nadaj ten list, jako polecony, za zwrotem przeze mnie kosztów wysyÅ‚ki, na adres:
   (Poniżej o tym, jak odbija mi siÄ™ po dziÅ› dzieÅ„ pewnÄ… grochówkÄ… oraz Å‚ajdackim fiskusem w „NajfiscuszÅ‚odziejniejszej”).

WracajÄ…c jednak nareszcie do mojego statystowania w LiÅ›cie Schindlera, wziÄ…Å‚em w tym przedsiÄ™wziÄ™ciu udziaÅ‚ w ciÄ…gu jednego dnia zdjÄ™ciowego, z brodÄ… i w prywatnych ciuchach, które jako żywo pasowaÅ‚y zdaniem kobiety-kostiumologa do charakteru scen. BrodÄ™ pozostawiono mi również, bo upodobniaÅ‚a mnie ona znakomicie do starego Å»yda. A byÅ‚em już wówczas rencistÄ…, który dopiero co wygrzebaÅ‚ siÄ™ ze swojej drugiej w życiu nerwicy. Filmowany byÅ‚em wraz z innymi imitujÄ…cymi podobnie durne prace tylko w planie ogólnym i w dodatku z odlegÅ‚oÅ›ci kilkuset metrów, z balkonu zaimprowizowanego dla potrzeb filmu budynku, w którym mieszkaÅ‚ komendant hitlerowskiego obozu przejÅ›ciowego dla Å»ydów wysiedlonych z getta w Podgórzu, skomasowanych przed wytransportowaniem ich do hitlerowskiego Obozu ZagÅ‚ady w Auschwitz-Birkenau, w którym poniosÅ‚a Å›mierć również nie policzlna liczba Polek i Polaków, także za pomoc ukrywajÄ…cym siÄ™ Å»ydom, a wÅ›ród nich również mÄ™czeÅ„skÄ… Å›mierć poniósÅ‚ mój Ociec Marian, przeżywszy zaledwie 33 lata. Po grochówce z pajdkami chleba, do zachodu sÅ‚oÅ„ca trwaÅ‚o filmowanie apelu na placu, podczas którego staÅ‚em ukryty za plecami innych więźniów, w zaimprowizowanym czworoboku i obserwowaÅ‚em aktorów, przyodzianych w mundury gestapowskie i stanowiÄ…cych dowództwo obozowe, a wÅ›ród nich rozpoznaÅ‚em pokrakowskiego aktora o nie nachalnej urodzie, ale za to jewrejskiej proweniencji i polskim imieniu i nazwisku Jerzego Nowaka, zamieszkujÄ…cego w budynku PKO, na zakrÄ™cie ulicy Bitwy pod Lenino z LibrowszczyznÄ… i sÄ…siadujÄ…cego w tamtych czasach z aktorkÄ… Anna DymnÄ…. ZresztÄ… dobrego aktora, grajÄ…cego w zespole Teatru „Kameralnego”, kierowanego w swoim czasie przez znakomitÄ… parÄ™ LidiÄ™ Zamkow-SÅ‚omczyÅ„skÄ… i Leszka Herdegena, Tearu zlokalizowanego przy ulicy Bohaterów Stalingradu, naprzeciw Kina „Uciecha”.
   A wracajÄ…c do filmu, to w zwiÄ…zku z filmowaniem obu scen z odlegÅ‚oÅ›ci, nie wiem czy zwÅ‚aszcza ta pierwsza sekwencja w ogóle weszÅ‚a do filmu, a nawet jeÅ›li weszÅ‚a, to czy byÅ‚bym rozpoznawalny, natomiast przy drugiej, Å›wiadomie ukryÅ‚em siÄ™ za plecami innych statystów.?
   Z tego powodu na filmie nie byÅ‚em.
    Natomiast z tego dnia statystowania zapamiÄ™taÅ‚em przede wszystkim miskÄ™ grochówki wojskowej z pajdami chleba, za caÅ‚y zdjÄ™ciowy dzieÅ„, po którÄ… trzeba byÅ‚o stać w kilometrowej kolejce. PamiÄ™tam też, z przeprowadzonych w kolejce rozmów z innymi statystami, przeważnie w starszym wieku, że byli oni albo nisko opÅ‚acanymi rencistami lub emerytami albo bezrobotnymi..
   A z drugiego dnia pamiÄ™tam, kilkugodzinne stanie w równie kilometrowej kolejce po odbiór jakiegoÅ› Å›miesznego honorarium, ale najlepiej z tego wszystkiego pamiÄ™tam, jak w jakieÅ› pół roku potem staÅ‚em znowu w kolejce w UrzÄ™dzie Skarbowym, żeby rozliczyć siÄ™ z owego Å›miesznego honorarium
   Jacek placek byle jaki ? Ale za to zvyciÄ™ski na miarÄ™ Nike z Samo... sraki @ któremu od sransforsracji wywracajÄ… siÄ™ w próżnym z gÅ‚odu kaÅ‚dunie z olejem siedmiu zÅ‚odziei FLAKI @+
   26.04.2011
   A godzina nadania stanie siÄ™ ważna, w Godzinie Osratecznego rozliczenia tej caÅ‚ej BANDY oraz przez iloraz KLESZEJ GADZINY od wspólnej GRANDY @+
   Powiedz NIE cenzurze w internecie ! Czarne sutenery i kapÅ‚ony sutanniarze w owczej skórze! Od Krezusa, Kryzysa, Åšw. Mamony + i Åšw. Hipokryzji + czarne barany @ Co Wandzie PuÅ‚tawskiej pół dziewicy wciskajÄ… pod spódnicÄ™ poÅ›wiÄ™cone BANANY + Na Krezusa rany ? O, raaany ! …
   Dodaj nowy komentarz

ODPOWIEDZ

Wydawca portalu HOTNEWS.pl nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶ci  zamieszczane przez u¿ytkowników tej¿e strony. Osoby zamieszczaj±ce wypowiedzi naruszaj±ce prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mog± ponie¶æ z tego tytu³u odpowiedzialno¶æ karn± lub cywiln±.

Nieprzerwanie od 2004 roku!

PARTNERZY:
Stanis³aw Michalkiewicz
Nasze kana³y RSS:
g³ówny
O NAS:
REKLAMA:
zobacz ofertê