Komentarze do artyku³u: Powiedz NIE cenzurze w internecie!
C.d. sprawy dla ciekawych
~Jacek placek
2011-04-28 00:53:35
C.d. sprawy dla ciekawych
Tu muszę wspomnieć koniecznie o swym nieżyjącym już Teściu. Człowieku okazałej postury i groźnego wzroku, ale niebywałej dobroci serca, który póki żył zastąpił mi w pewnym sensie mojego Ojca, i którym do mojego odejścia w niebyt odbijać się będzie z nieustającą pełną wdzięczności pamięcią. Z kolei ja wziąłem udział, jako statysta w jednym dniu zdjęciowym, trwającym mniej więcej od godziny 09:00 do zachodu słońca, w skwarnym letnim dniu namówiony przez Ninę żonę kolegi z Sobka Rycha P. Ale tak właściwie, to statystowałem z ciekawości zobaczenia, jak od zakrystii wygląda robienie widzów kinowych w konia, za pomocą filmowej kamery i kilometrów taśmy filmowej?+. Więcej o statystowaniu i samym filmie jest w pliku Ale najpierw o bohaterstwie Teścia)
Mój Teść BolesÅ‚aw Baran,dziaÅ‚ajÄ…c w okresie okupacji hitlerowskiej w cywilnej organizacji AK-owskiej, a bÄ™dÄ…c równoczeÅ›nie urzÄ™dnikiem wÅ‚adz administrujÄ…cych dzielnicÄ… Kazimierz w urzÄ™dzie zlokalizowanym na Placu Wolnica, majÄ…c dostÄ™p do formularzy kenkart oraz kartek żywnoÅ›ciowych, na skutek różnych urzÄ™dniczych machlojek obdzielaÅ‚ jednymi i drugimi Å»ydów i innych bÄ™dÄ…cych w potrzebie osób nie żydowskiego pochodzenia. W takie lewe kartki żywnoÅ›ciowe, zaopatrywaÅ‚ też m.in. Klasztor ss. Urszulanek i Klasztor ss. Albertynek, które to Siostry prowadziÅ‚y na wÅ‚asnÄ… rÄ™kÄ™ różne akcje charytatywnej pomocy potrzebujÄ…cym. Kartki żywnoÅ›ciowe szÅ‚y też do biedujÄ…cych aktorów krakowskich, którzy nie chcieli wystÄ™pować w przedstawieniach organizowanych dla Niemców. SpoÅ›ród takich aktorów wymieniÄ™ ZdzisÅ‚awa Mrożewskiego, pamiÄ™tnego choćby z filmu Wojciecha Jerzego Hasa pt. „Pożegnania”, nakrÄ™conego na podstawie powieÅ›ci StanisÅ‚awa Dygata, męża znanej aktorki. m.in. z „Kabaretu Starszych Panów” czy z najlepszego chyba filmu Andrzeja Wajdy Ziemia Obiecana - Kaliny JÄ™drusik. We wspomnianym filmie Hasa, Mrożewski z uwagi na swojÄ… nieomal „hrabiowskÄ…” prezencjÄ™ graÅ‚ nobliwego inteligenckiego tatÄ™ głównego bohatera filmu, kreowanego przez Tadeusza Janczara, na sfrustrowanego i zbuntowanego przedwojennego mÅ‚odego inteligencika. A skoro już mowa o aktorach żydowskiej proweniencji, to nie sposób nie wymienić aktorki-Å»ydówki Janiny Singer, odtwórczyni roli Å»ydówki-Racheli, córki Å»yda-karczmarza w pierwszej inscenizacji Wesela, zrealizowanej jeszcze przez samego StanisÅ‚awa WyspiaÅ„skiego, której lewa kenkarta otrzymana od mojego TeÅ›cia uratowaÅ‚a życie. UratowaÅ‚a taka kenkarta życie również innej aktorce-Å»ydówce Janinie Wernicz. Teść wymieniaÅ‚ jeszcze innych aktorów polskich którzy odmówili gry dla hitlerowców i cierpieli gÅ‚odnÄ… i chÅ‚odnÄ… biedÄ™, ale kiedy to mówiÅ‚ sÅ‚uchaÅ‚em go w tamtych latach nie dość dokÅ‚adnie. ZapamiÄ™taÅ‚em jedynie imiÄ™ i nazwisko ZdzisÅ‚awa Mrożewskiego, aktora o wyglÄ…dzie co najmniej hrabiowskim i dla mnie pamiÄ™tnego z roli ojca głównego bohatera, kontestujÄ…cego w czasie okupacji hitlerowskiej swojÄ… przedwojennÄ… mÅ‚odość, w którÄ… to rolÄ™ wcieliÅ‚ siÄ™ Tadeusz Janczar, w filmie, stanowiÄ…cym ekranizacjÄ™ powieÅ›ci Pożegnania StanisÅ‚awa Dygata, pod tym samym tytuÅ‚em. Ten film upamiÄ™tniÅ‚ mi siÄ™ jeszcze także piosenkÄ… ze schlagvortem PamiÄ™tasz byÅ‚a jesieÅ„, która na dÅ‚ugi czas byÅ‚a przebojem i być może przetrwaÅ‚a nawet dÅ‚użej, niż pamięć akcji filmu. ByÅ‚ to też pierwszy z wielu przebojów wylansowanych przez SÅ‚awÄ™ PrzybylskÄ… i zaÅ›piewany w filmie niejako zaocznie, bo pod obraz innej aktorski o wyglÄ…dzie okupacyjnego wampa, Å›piewajÄ…cej pozornie tÄ™ piosenkÄ™ w lokalu rozrywkowym
Aż siÄ™ prosi, żeby nieco rozwijajÄ…c najbardziej znany cytat z wiersza Poety- ksiÄ™dza Jana Twardowskiego, powiedzieć: Spieszmy siÄ™ nie tylko kochać ludzi, ale także dokÅ‚adnie ich sÅ‚uchać – bo tak szybko odchodzÄ… !
Tu muszę w też powiedzieć, że nawet Żydzi w Izraelu docenili zasługi Teścia, przyznając mu ichniejszy medal Sprawiedliwy wśród Narodów Świata. Jest o tym krótka notatka w obszernym opracowaniu naukowym Żyda Michała Grynberga, pracownika Żydowskiego Instytutu Historycznego, współpracującego z Yad Vashem w Jerozolimie /PWN, Warszawa 1993/. Tymczasem upadająca już Polska Rzeczpospolita Ludowa obdarowała go zaledwie, także zasłużonym, ale trochę nawet śmiesznym medalem Za Długoletnie Pożycie Małżeńskie.
To już II Rzeczpospolita, była hojniejsza bowiem, kiedy jako młody człowiek uratował tonącego, przyznała mu medal Za Ratowanie Tonących /chyba tak on się nazywał/, które to zresztą odznaczenie Teść mój cenił sobie najwyżej.
(Poniżej o tym, jak odbija mi się po dziś dzień pewną grochówką oraz łajdackim fiskusem w Najfiscuszłodziejniejszej).
Agnieszko,
poniżej jest przygotowany tekst obszernej odpowiedzi IPN-owi.
Jeśli coś poplątałem - popraw !
Możesz jeszcze na przykład dodać informację o tym srebrnym komplecie rozmaitych sztućców, który przechowywany i nie używany do dziś czeka na ewentualnych potomków żydowskich owego małżeństwa żydowskiego (sąsiadów z przeciwka mieszkania nr 16 Twojej Babci i nieznanego Ci Dziadka), to byłby taki akcent, świadczący o przyjaznej udzielonej Żydom w potrzebie pomocy.
Ponieważ mam - jak wiesz - kłopoty z poruszaniem się poza obszar Osiedla, nadaj ten list, jako polecony, za zwrotem przeze mnie kosztów wysyłki, na adres:
(Poniżej o tym, jak odbija mi siÄ™ po dziÅ› dzieÅ„ pewnÄ… grochówkÄ… oraz Å‚ajdackim fiskusem w „NajfiscuszÅ‚odziejniejszej”).
WracajÄ…c jednak nareszcie do mojego statystowania w LiÅ›cie Schindlera, wziÄ…Å‚em w tym przedsiÄ™wziÄ™ciu udziaÅ‚ w ciÄ…gu jednego dnia zdjÄ™ciowego, z brodÄ… i w prywatnych ciuchach, które jako żywo pasowaÅ‚y zdaniem kobiety-kostiumologa do charakteru scen. BrodÄ™ pozostawiono mi również, bo upodobniaÅ‚a mnie ona znakomicie do starego Å»yda. A byÅ‚em już wówczas rencistÄ…, który dopiero co wygrzebaÅ‚ siÄ™ ze swojej drugiej w życiu nerwicy. Filmowany byÅ‚em wraz z innymi imitujÄ…cymi podobnie durne prace tylko w planie ogólnym i w dodatku z odlegÅ‚oÅ›ci kilkuset metrów, z balkonu zaimprowizowanego dla potrzeb filmu budynku, w którym mieszkaÅ‚ komendant hitlerowskiego obozu przejÅ›ciowego dla Å»ydów wysiedlonych z getta w Podgórzu, skomasowanych przed wytransportowaniem ich do hitlerowskiego Obozu ZagÅ‚ady w Auschwitz-Birkenau, w którym poniosÅ‚a Å›mierć również nie policzlna liczba Polek i Polaków, także za pomoc ukrywajÄ…cym siÄ™ Å»ydom, a wÅ›ród nich również mÄ™czeÅ„skÄ… Å›mierć poniósÅ‚ mój Ociec Marian, przeżywszy zaledwie 33 lata. Po grochówce z pajdkami chleba, do zachodu sÅ‚oÅ„ca trwaÅ‚o filmowanie apelu na placu, podczas którego staÅ‚em ukryty za plecami innych więźniów, w zaimprowizowanym czworoboku i obserwowaÅ‚em aktorów, przyodzianych w mundury gestapowskie i stanowiÄ…cych dowództwo obozowe, a wÅ›ród nich rozpoznaÅ‚em pokrakowskiego aktora o nie nachalnej urodzie, ale za to jewrejskiej proweniencji i polskim imieniu i nazwisku Jerzego Nowaka, zamieszkujÄ…cego w budynku PKO, na zakrÄ™cie ulicy Bitwy pod Lenino z LibrowszczyznÄ… i sÄ…siadujÄ…cego w tamtych czasach z aktorkÄ… Anna DymnÄ…. ZresztÄ… dobrego aktora, grajÄ…cego w zespole Teatru „Kameralnego”, kierowanego w swoim czasie przez znakomitÄ… parÄ™ LidiÄ™ Zamkow-SÅ‚omczyÅ„skÄ… i Leszka Herdegena, Tearu zlokalizowanego przy ulicy Bohaterów Stalingradu, naprzeciw Kina „Uciecha”.
A wracając do filmu, to w związku z filmowaniem obu scen z odległości, nie wiem czy zwłaszcza ta pierwsza sekwencja w ogóle weszła do filmu, a nawet jeśli weszła, to czy byłbym rozpoznawalny, natomiast przy drugiej, świadomie ukryłem się za plecami innych statystów.?
Z tego powodu na filmie nie byłem.
Natomiast z tego dnia statystowania zapamiętałem przede wszystkim miskę grochówki wojskowej z pajdami chleba, za cały zdjęciowy dzień, po którą trzeba było stać w kilometrowej kolejce. Pamiętam też, z przeprowadzonych w kolejce rozmów z innymi statystami, przeważnie w starszym wieku, że byli oni albo nisko opłacanymi rencistami lub emerytami albo bezrobotnymi..
A z drugiego dnia pamiętam, kilkugodzinne stanie w równie kilometrowej kolejce po odbiór jakiegoś śmiesznego honorarium, ale najlepiej z tego wszystkiego pamiętam, jak w jakieś pół roku potem stałem znowu w kolejce w Urzędzie Skarbowym, żeby rozliczyć się z owego śmiesznego honorarium
Jacek placek byle jaki ? Ale za to zvycięski na miarę Nike z Samo... sraki @ któremu od sransforsracji wywracają się w próżnym z głodu kałdunie z olejem siedmiu złodziei FLAKI @+
26.04.2011
A godzina nadania stanie się ważna, w Godzinie Osratecznego rozliczenia tej całej BANDY oraz przez iloraz KLESZEJ GADZINY od wspólnej GRANDY @+
Powiedz NIE cenzurze w internecie ! Czarne sutenery i kapÅ‚ony sutanniarze w owczej skórze! Od Krezusa, Kryzysa, Åšw. Mamony + i Åšw. Hipokryzji + czarne barany @ Co Wandzie PuÅ‚tawskiej pół dziewicy wciskajÄ… pod spódnicÄ™ poÅ›wiÄ™cone BANANY + Na Krezusa rany ? O, raaany ! …
Dodaj nowy komentarz
Wydawca portalu HOTNEWS.pl nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶ci zamieszczane przez u¿ytkowników tej¿e strony. Osoby zamieszczaj±ce wypowiedzi naruszaj±ce prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mog± ponie¶æ z tego tytu³u odpowiedzialno¶æ karn± lub cywiln±.