Notice: Undefined variable: wyswietl in /home/srv96109/domains/hotnews.pl/public_html/forum/naglowek.php on line 52

Notice: Undefined variable: edytor in /home/srv96109/domains/hotnews.pl/public_html/forum/naglowek.php on line 60

Dodawanie komentarza

Do tematu: Warto rzymska Kurvio znać ?

Notice: Undefined index: userinfo in /home/srv96109/domains/hotnews.pl/public_html/body_logowanie.php on line 2

Komentarze do artyku³u: Powiedz NIE cenzurze w internecie!

POKA¯ WSZYSTKIE W¡TKI

Warto rzymska Kurvio znać ?

~Jacek placek

2011-05-01 09:01:40

Wasza wszarska insekcia Mać @+!
   A nie tylko gospodyÅ„ ob mace @
   I liczenie na bez podatku tacÄ™ !
   MÅ‚odzieży po reformach...
   SZKODNICTWA
   Gdy twoja gÅ‚upota @ to reformy
   NORMA
   Nie obowiÄ…zuje od nagiej prawdy
   ABOLICJA
   Nie przeszkodzi w tym POLICJA ?
   Wiedzy nie może zaszkodzić na niÄ…
   PROHIBICJA

Dodatkowe wskazanie wyczerpujÄ…cych źródeÅ‚ wiedzy, która wyjÄ…tkowo powinna zaciekawić mÅ‚odzież Å‚ajdaczÄ…cÄ… siÄ™ przestÄ™pczo oraz chlejÄ…cÄ…, co popadnie...
   1.Abolicja – Wikipedia, wolna encyklopedia
   Abolicja – powszechny akt Å‚aski, jednorazowe uchylenie karalnoÅ›ci dokonanego czynu zabronionego poprzez wydanie aktu prawnego zakazujÄ…cego wszczÄ™cia postÄ™powaÅ„ sÄ…dowych...
   2.Prohibicja – Wikipedia, wolna encyklopedia
   Osobny artykuÅ‚: Prohibicja w Stanach Zjednoczonych. Niszczenie beczek z napojami alkoholowymi w czasach prohibicji w USA przez agentów rzÄ…dowych ...
   pl.wikipedia.org/wiki/Prohibicja - Kopia – Podobne
   1. Zniesienie prohibicji w USA - Kalendarium wydarzeÅ„ - Kalendarium … Prohibicja alkoholowa w USA przechodziÅ‚a różne koleje losu. W niektórych stanach zostaÅ‚a uznana za sprzecznÄ… z konstytucjÄ…, np. zakaz obrotu alkoholem ...kalendarium.polska.pl › Kalendarium - Kopia - Podobne

A tjepier uże z caÅ‚kiem nie piwa beczki,
   proszÄ™ szkolnej wycieczkli
   WystÄ…pienia Pana Profesora Adama Gierka, na Horyzontalnej Grupie Roboczej-Zrównoważony Rozwój i Konkurencyjość

W dzisiejszym, globalizujÄ…cym siÄ™ Å›wiecie ogromne znaczenie ma konkurencyjność. Europa-staruszka coraz bardziej traci w stosunku do wschodzÄ…cych potÄ™g wschodnich oraz do USA. Dlaczego tak siÄ™ dzieje? Dlatego, że m.in., a może przede wszystkim, konkurencyjność zależy od ceny energii, która w USA jest co najmniej dwukrotnie niższa, niż w Europie, a w Chinach jeszcze wiÄ™cej.
   Czytaj caÅ‚ość...

Wspólny program badawczo-rozwojowy na rzecz Morza BaÅ‚tyckiego

Panie PrzewodniczÄ…cy,
   Pani Komisarz,
   Proponowane we wniosku Komisji regulacje dotyczÄ…ce badaÅ„ na rzecz dobrostanu Morza BaÅ‚tyckiego wprowadzajÄ… pewien ważny element, tj. ETAP PLANOWANIA STRATEGICZNEGO. Bez tego etapu mielibyÅ›my do czynienia jedynie z ekstensywnym rozwojem tych badaÅ„. Chodzi zatem o szerszy plan dziaÅ‚ania, o lepszÄ… strategiÄ™, która poza samym morzem bÄ™dzie uwzglÄ™dniać jego zlewniÄ™, w której obecnie szalejÄ… powodzie.

Biografia
   Od Belgii do Belgii
   UrodziÅ‚em siÄ™ 17 kwietnia 1938 roku w Belgii, w miejscowoÅ›ci Zwartberg, prowincja Limburg. Zatem, w mojej ksiÄ™dze życia zapisane zostaÅ‚o, jakby siÄ™ to statystycznie chciaÅ‚o szacować, 70 procent wszystkich stron. MiaÅ‚em w życiu szczęście być Å›wiadkiem wielu historycznych wydarzeÅ„. Również współczeÅ›nie, jako poseÅ‚ do Parlamentu Europejskiego, obserwujÄ™ sprawy, które odbijajÄ… siÄ™ na przyszÅ‚ej historii Polski i caÅ‚ej Europy. Przekroczenie progu wieku 70 lat zachÄ™ca do wspomnieÅ„ i refleksji.
   Wojenny czas

Babcia Paulina Koziak
   PrzyszedÅ‚em na Å›wiat w rodzinie polskiego górnika. Ojciec – Edward Gierek, wyemigrowaÅ‚ z rodzinÄ… za chlebem, z Zagłębia DÄ…browskiego.
   Los pozwoliÅ‚ mi zachować wiele wspomnieÅ„ z II Wojny Åšwiatowej. ZapamiÄ™taÅ‚em, na przykÅ‚ad jak, wraz z ojcem i innymi Polakami (koloniÄ™ zamieszkiwali głównie Polacy), witaliÅ›my zmotoryzowane oddziaÅ‚y armii USA. PamiÄ™tam, jak nagle rozlegÅ‚y siÄ™ strzaÅ‚y z karabinu maszynowego. To Niemcy strzelali od strony „haidy”, tj. przydrożnego wrzosowiska. RozpierzchliÅ›my siÄ™ w popÅ‚ochu. ChwilÄ™ po tym, nadjeżdżajÄ…ce amerykaÅ„skie czoÅ‚gi zmieniÅ‚y kierunek i poskromiÅ‚y ten atak. Nie minęło wiele czasu, gdy znowu tÅ‚um wiwatowaÅ‚ na cześć wyzwolicieli, którzy prowadzili do niewoli z rÄ™kami na karku brudnych, zaroÅ›niÄ™tych jeÅ„ców niemieckich.
   PamiÄ™tam wczeÅ›niejsze obrazki - Niemców uciekajÄ…cych na rowerach przed ofensywÄ… aliantów. Potem nagle zaczÄ™li wycofywać siÄ™ zwyciÄ™scy Amerykanie: ruszyÅ‚a bowiem niemiecka ofensywa w Ardenach. MusieliÅ›my schronić siÄ™ w piwnicy. MiaÅ‚em już wtedy mÅ‚odszego brata, urodzonego w 1942 roku. Ojciec wprawdzie poczÄ…tkowo chciaÅ‚ uciekać, bo baÅ‚ siÄ™, że Niemcy po wejÅ›ciu do Zwartbergu nie oszczÄ™dzÄ… naszej rodziny. ByliÅ›my zdezorientowani tempem wydarzeÅ„. PozostaliÅ›my w piwnicy cztery dni. ObserwowaÅ‚em przez piwniczne okienko jak na zewnÄ…trz rozgrywaÅ‚a siÄ™ gwaÅ‚towna wojenna burza: bÅ‚yski i huk wybuchów to siÄ™ zbliżaÅ‚y, to siÄ™ oddalaÅ‚y, aż wreszcie nastÄ…piÅ‚a cisza.
   W Belgii spÄ™dziÅ‚em pierwsze 9 lat. Potem rodzice wysÅ‚ali mnie do Zagórza k/DÄ…browy Górniczej w powiecie BÄ™dziÅ„skim. ByÅ‚ 1947 rok, zaledwie dwa lata po zakoÅ„czeniu II Wojny Åšwiatowej. Europa byÅ‚a zniszczona. Sam, bez rodziców, pod opiekÄ… nieznanej mi rodziny, jechaÅ‚em do babci Pauliny Koziak. Podróż trwaÅ‚a 4 dni i 5 nocy. W skÅ‚adzie pociÄ…gu znajdowaÅ‚ siÄ™ tylko jeden wagon pulmanowski, reszta to tzw. krowiaki. PamiÄ™tam obraz ówczesnych Niemiec. MijaliÅ›my statki zatopione w Renie. Z wody wystawaÅ‚y tylko kominy. Mijany kraj pokiereszowany byÅ‚ lejami po bombach.
   Niedawno w towarzystwie żony, Krystyny ZÄ™bala – Gierek, odwiedziÅ‚em Zwartberg, który teraz jest dzielnicÄ… miasta Genk. Kolonia, w której niegdyÅ› mieszkaliÅ›my, niewiele siÄ™ zmieniÅ‚a. Nie ma już kopalni. Zniknęła haÅ‚da. PozostaÅ‚a ta sama szkoÅ‚a i koÅ›ciół. PozostaÅ‚y wspomnienia... Nie ma już w Zwartbergu emigrantów z Polski. ZastÄ™powaÅ‚y ich fale kolejnych imigrantów najpierw z WÅ‚och, później z Turcji, a aktualnie z byÅ‚ej JugosÅ‚awii.
   Do Polski
   Adam Gierek jako student
   PrzyjechaÅ‚em do Polski w 1947 roku, do Polski, w której na pÅ‚otach, Å›cianach i stodoÅ‚ach widniaÅ‚y jeszcze charakterystyczne hasÅ‚a „3 x Tak”, pokÅ‚osie referendum. Do kraju, w którym dziaÅ‚aÅ‚y jeszcze bandy UPA, w którym rozpoczęła siÄ™ „Akcja WisÅ‚a”.
   PrzyjechaÅ‚em do Polski, w której po wyzwoleniu spod okupacji hitlerowskiej ludzie byli wielkimi optymistami. Co ciekawe, dziaÅ‚o siÄ™ tak mimo bardzo ciężkich warunków życia. PrÄ…d elektryczny włączano na dwie, trzy godziny dziennie. Babcia domowym sposobem robiÅ‚a mydÅ‚o i piekÅ‚a chleb.
   Potem nadeszÅ‚y lata 50. ZamieszkaliÅ›my z rodzicami w Katowicach. Rok chorowaÅ‚em, leczono mnie w sanatorium w Istebnej. PrzenieÅ›liÅ›my siÄ™ do Warszawy. Tam zdaÅ‚em maturÄ™ i zaczÄ…Å‚em studia na Politechnice Warszawskiej, na Wydziale Lotnictwa. Ojcu marzyÅ‚o siÄ™, że zostanÄ™ kiedyÅ› jakimÅ› wielkim konstruktorem lotniczym. StaÅ‚o siÄ™ jednak inaczej, bo przeniosÅ‚em siÄ™ na PolitechnikÄ™ GliwickÄ….
   Przenosiny nie byÅ‚y proste. Tak siÄ™ bowiem skÅ‚ada, że wielokrotnie moja linia życia przeplataÅ‚a siÄ™ ze znanymi wydarzeniami historycznymi. Tym razem, a byÅ‚ to rok 1957, WÅ‚adysÅ‚aw GomuÅ‚ka, ówczesny I sekretarz KC PZPR, zamknÄ…Å‚ czasopismo „Po Prostu”. To byÅ‚ polityczny błąd skutkujÄ…cy masowymi studenckimi demonstracjami. Gdy chciaÅ‚em zaÅ‚atwiać formalnoÅ›ci w Gliwicach, okazaÅ‚o siÄ™, że caÅ‚a Politechnika Warszawska jest zamkniÄ™ta, a moich dokumentów nie ma. Dopiero ówczesny rektor Politechniki ÅšlÄ…skiej, prof. StanisÅ‚aw OchÄ™duszko, krótko zaÅ‚atwiÅ‚ sprawÄ™ - „Ty idź siÄ™ uczyć, a my zaÅ‚atwimy formalnoÅ›ci”.
   Poza granicami
   Adam Gierek z rodzinÄ…
   W 1961 roku, po ukoÅ„czeniu Politechniki, pojechaÅ‚em na pierwszÄ… praktykÄ™ zagranicznÄ… do NRD. Ze wzglÄ™du na znajomość jÄ™zyka niemieckiego zostaÅ‚em szefem grupy studenckiej. Przez półtora miesiÄ…ca zajmowaÅ‚em siÄ™ przygotowywaniem namiaru metalurgicznego. ZÅ‚om Å‚adowaliÅ›my do przetopu w żeliwiaku. Dobrze pamiÄ™tam te czasy i pracujÄ…cych ze mnÄ… ludzi. To byÅ‚y bardzo ciekawe postaci. KiedyÅ› to wszystko opiszÄ™.
   Przy powrocie z NRD znów mój życiorys przeciÄ…Å‚ siÄ™ z historiÄ…. Podczas naszej praktyki zbudowano mur berliÅ„ski i jeden z kolegów nie mógÅ‚ już odwiedzić swojej ciotki mieszkajÄ…cej w Berlinie Zachodnim.
   Przez rok byÅ‚em mÅ‚odszym asystentem w katedrze odlewnictwa. Mój szef, prof. WacÅ‚aw Sakwa, wysÅ‚aÅ‚ mnie do Moskwy na stypendium naukowe. W ZwiÄ…zku Radzieckim spÄ™dziÅ‚em trzy lata na aspiranturze (studiach doktoranckich). To byÅ‚a dla mnie wielka szkoÅ‚a życia i nie tylko życia. Jak na ówczesne czasy tamtejsza wiedza z obszaru odlewnictwa, mechanizacji i automatyzacji byÅ‚a postawiona na bardzo wysokim poziomie. Praca naukowa w Moskwie, zdobyte tam doÅ›wiadczenia, mocno wpÅ‚ynęły na przyspieszenie mojej kariery zawodowej.
   Przez kolejne trzy lata byÅ‚em adiunktem w Katedrze Odlewnictwa na Politechnice ÅšlÄ…skiej. Tam też, w 1968 roku habilitowaÅ‚em siÄ™ z zakresu odlewnictwa. We wspomnianym roku zaczęło siÄ™ organizowanie w Katowicach najpierw OddziaÅ‚u, a potem WydziaÅ‚u Metalurgii, aktualnie WydziaÅ‚u Inżynierii MateriaÅ‚owej i Metalurgii.
   NadszedÅ‚ rok 1980 rozpoczynajÄ…cy wielkie zmiany zarówno dla Polski, Politechniki, jak i dla mnie. W 1982 roku wyjechaÅ‚em jako profesor-gość na parÄ™ lat do pracy naukowej w NRD. W sumie współpraca ta trwaÅ‚a 7 lat. Gdy doszÅ‚o do zjednoczenia Niemiec, rektor uczelni w Dreźnie (Uniwersytet Techniczny) zaproponowaÅ‚ mi peÅ‚ny etat i trzypokojowe mieszkanie. Jednakże moja małżonka – Krystyna zaoponowaÅ‚a stanowczo: „Ja jestem PolkÄ…, chcÄ™ wracać do Polski”. WróciliÅ›my. I dobrze siÄ™ staÅ‚o. ZostaÅ‚em wychowany w takim przekonaniu, że to Polska jest miejscem, w którym powinienem żyć i pracować.
   Polityka...
   WiosnÄ… 2001 roku zadzwoniÅ‚ do mnie pan Aleksander MaÅ‚achowski, wybitny polityk i powszechnie uznawany autorytet moralny. ZaproponowaÅ‚, abym kandydowaÅ‚ do Senatu z listy Unii Pracy - partii, której byÅ‚ honorowym przewodniczÄ…cym. Nie od razu siÄ™ zdecydowaÅ‚em, bo to byÅ‚ bardzo poważny krok życiowy. Mój ojciec, który jeszcze wtedy żyÅ‚, wprawdzie nie miaÅ‚ nic przeciw temu, ale pamiÄ™taÅ‚em jego sÅ‚owa: „Synu, nie angażuj siÄ™ w politykÄ™, to nie dla ciebie”. I tak naprawdÄ™ to w dalszym ciÄ…gu nie czujÄ™ siÄ™ politykiem, szczególnie wtedy, gdy patrzÄ™ na tych kłócÄ…cych siÄ™ publicznie przedstawicieli naszego Å›wiata polityki.
   Przez trzy lata byÅ‚em senatorem, pracujÄ…c jednoczeÅ›nie na uczelni. Kiedy nadeszÅ‚y wybory do Parlamentu Europejskiego, dÅ‚ugo szukano odpowiedniego kandydata na eurodeputowanego, ponieważ wówczas nie byÅ‚o zbyt wielu chÄ™tnych. ZgodziÅ‚em siÄ™ kandydować. To byÅ‚o coÅ› dla mnie. Po kilkudziesiÄ™ciu latach wróciÅ‚em ponownie do Belgii.
   Prof. Adam Gierek w Parlamencie Europejskim (Bruksela)
   Od wyborów minęły cztery lata. Ten czas przeszedÅ‚ mi nadzwyczaj szybko. Każdy tydzieÅ„ pracy parlamentarnej mija mi jak jeden dzieÅ„. Mam Å›wiadomość tego, że uczestniczÄ™ w tworzeniu nowej historii Polski i Europy.

Praca w PE
   Agenda Prac w PE, 12 - 16.07.2010
   12 - 16 lipca 2010 12 lipca 2010 1. Komi...
   Spotkanie grupy S&D, 05 - 07.07.2010
   SPOTKANIE GRUPY Sala N1.4, Strasburg poniedziaÅ‚ek...
   Agenda Prac w PE, 05 - 08.07.2010
   05 - 08 lipca 2010 Sesja plenarna w Strasburgu 05 lipca...
   Biuletyn PE
   Biuletyn - Lipiec
   Lipiec 2010 Parlament Europejski o prawach pasażerów statków i autobusów, og...
   Biuletyn - sesja plenarna (Strasburg) 5-8 lipca 2010
   Parlament Europejski za ograniczeniem premii bankierów W przyszÅ‚ym tygodniu Parlament wypo...
   Biuletyn - sesja plenarna (Bruksela) 5-6 maja 2010
   PeÅ‚na wersja Biuletynu dostÄ™pna jest on-line: [otwórz] ...
   Komunikaty PE
   OgÅ‚oszono krótkÄ… listÄ™ filmów nominowanych do Nagrody Parlamentu Europejskiego LUX 2010
    Bruksela, 27/07/2010. Filmy Akademia Platonos, Die Fremde i Illégal otrzymaÅ‚y we ...
   Niektóre uwagi na temat przyszÅ‚ej polityki przemysÅ‚owej UE
    W Polsce poczÄ…tek procesu fizycznej likwidacji wi...
   BezpieczeÅ„stwo dostaw gazu: gospodarstwa domowe pod szczególnÄ… ochronÄ…
   Bruksela, 13/07/2010. Gospodarstwa domowe nie bÄ™dÄ… musiaÅ‚y obawiać siÄ™ niedoborów gazu, ...
   SÅ‚użba dyplomatyczna UE: Porozumienie madryckie zatwierdzone przez PE
   Strasburg, 8/07/2010. Dwa tygodnie po zawarciu porozumienia
   Powiedz NIE cenzurze w internecie
   Jacek placek

ODPOWIEDZ

Wydawca portalu HOTNEWS.pl nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶ci  zamieszczane przez u¿ytkowników tej¿e strony. Osoby zamieszczaj±ce wypowiedzi naruszaj±ce prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mog± ponie¶æ z tego tytu³u odpowiedzialno¶æ karn± lub cywiln±.

Nieprzerwanie od 2004 roku!

PARTNERZY:
Stanis³aw Michalkiewicz
Nasze kana³y RSS:
g³ówny
O NAS:
REKLAMA:
zobacz ofertê