Notice: Undefined variable: wyswietl in /home/srv96109/domains/hotnews.pl/public_html/forum/naglowek.php on line 52

Notice: Undefined variable: edytor in /home/srv96109/domains/hotnews.pl/public_html/forum/naglowek.php on line 60

Dodawanie komentarza

Do tematu: SKORO NIKT NIE CHCE CZYTAĆ

Notice: Undefined index: userinfo in /home/srv96109/domains/hotnews.pl/public_html/body_logowanie.php on line 2

Komentarze do artyku³u: Powiedz NIE cenzurze w internecie!

POKA¯ WSZYSTKIE W¡TKI

SKORO NIKT NIE CHCE CZYTAĆ

~Jacek placek

2011-06-12 23:26:48

JACKA ANTYWARIATA,
   to garść ciekawostek z jego ponad 70-letniego żuciorysu nie zawadzi...

TytuÅ‚em wprowadzenia powiem, że ze zrozumiaÅ‚ych, jak siÄ™ okaże po nieprzeczytaniu, dlaczego zaczynam nie od pierwszej. Na pewno przyzna mi racjÄ™ pan Moderator, który choćby rzuci na niÄ… przymrużonym okiem z obowiÄ…zku, za którym być może mu pÅ‚acÄ… ?

Rodzinko, jeszcze trzecia opowieść, bo lubiÄ™ tryptyki, do której wyjÅ›ciem też jest opublikowana niegdyÅ› fraszka, cytowana z pamiÄ™ci, z chyba nowym tytuÅ‚em.

COÅš Z LITERNICTWA
   Można za kropkÄ™ nad I
   z hukiem wylecieć za drzwi.

Otóż ta historia zdarzyÅ‚a siÄ™ już współczeÅ›nie, ale bÄ™dzie w niej też odwoÅ‚anie siÄ™ do peerelowskiej przeszÅ‚oÅ›ci.
   JakieÅ› pięć lat temu czuÅ‚em siÄ™ jeszcze na tyle dobrze, że jeździÅ‚em dosyć czÄ™sto do Å›ródmieÅ›cia Krakowa, tramwajem z przystanku przy ul. Borsuczej. Programowo jeździÅ‚em na gapÄ™, protestujÄ…c w ten sposób przeciw relacji cen biletów do ceny chleba. Bowiem wówczas łączna cena dwóch zniżkowych biletów... tam i z powrotem... równaÅ‚a siÄ™ cenie chleba wystarczajÄ…cego mi na trzy dni. Obecnie ta relacja jest jeszcze mniej korzystna.
   Tak sobie pojeździÅ‚em nieźle, przy sporej dozie szczęścia. PrzejeździÅ‚em już chyba wartość ewentualnego mandatu w razie przyÅ‚apania mnie przez kontrolerów, zwanych nadal jak za PeeReL-u kanarami i nadal podobnie nie lubianych tyle, że dziaÅ‚ajÄ…cych obecnie przez zaskoczenie w cywilnych Å‚achach, co daje MPK dodatkowe oszczÄ™dnoÅ›ci na sortach mundurowych. Aż wreszcie staÅ‚o siÄ™ coÅ›, co musiaÅ‚o siÄ™ stać. Do Å‚apaÅ‚o mnie dwóch. Najpierw chcieli od razu pieniÄ™dzy. SkÅ‚amaÅ‚em rzecz jasna, że nie mam. WiÄ™c wypisali mi tzw. mandat kredytowy, który dawaÅ‚ szansÄ™ wczeÅ›niejszego odwoÅ‚ania siÄ™, z dopiero późniejszÄ… wpÅ‚atÄ… w razie nie uznania odwoÅ‚ania. OczywiÅ›cie odwoÅ‚aÅ‚em siÄ™ pisemnie.
   W piÅ›mie strzeliÅ‚em spod dużego palca kilkoma zeÅ‚ganymi argumentami wyjaÅ›niajÄ…cymi brak biletu oraz jednym argumentem prawdziwym, umieszczonym jako ostatni. Ten ostatni argument mówiÅ‚ o tym, że poczynajÄ…c od 1953 r., kiedy to zaczÄ…Å‚em korzystać z usÅ‚ug tego przewoźnika tylko raz miaÅ‚em zatarg z krakowskim MPK, który i tak zakoÅ„czyÅ‚ siÄ™ dla mnie korzystnie. ZaniosÅ‚em to odwoÅ‚anie osobiÅ›cie do Dyrekcji MPK bodaj przy ul. Gazowej. OdwoÅ‚anie byÅ‚o oczywiÅ›cie kierowane do wÅ‚aÅ›ciwego dyrektora tej firmy. ZÅ‚ożyÅ‚em pismo w sekretariacie, a poznawszy wczeÅ›niej nazwisko owego wÅ‚aÅ›ciwego dyrektora, mówiÄ…c kolokwialnie podesraÅ‚em go trochÄ™ w sekretariacie, prawiÄ…c pracujÄ…cym tam panienkom, że jest to mój dobry znajomy z dawnych lat i pewno uzna moje odwoÅ‚anie. I faktycznie je uznaÅ‚. Zgodnie z kpa w terminie otrzymaÅ‚em drogÄ… pocztowÄ… pismo, zawiadamiajÄ…ce mnie o uznaniu reklamacji i zobowiÄ…zujÄ…ce mnie do wpÅ‚acenia jedynie kilkuzÅ‚otowej opÅ‚aty manipulacyjnej.
   Poza tym w piÅ›mie staÅ‚o, że dano wiarÄ™ mojemu argumentowi wymienionemu odwoÅ‚aniu na ostatnim miejscu. RównoczeÅ›nie zagrożono mi, że w razie powtórnej wpadki, MPK nie bÄ™dzie już miaÅ‚o litoÅ›ci i że majÄ… mnie w komputerze. Teraz mi to wisi, bo już do Å›ródmieÅ›cia, ani w inne części Krakowa nie jeżdżę. Obecnie warto jeszcze Wam opowiedzieć o tym konflikcie z MPK w czasach PeeReL-u. PracowaÅ‚em już w CLPO, a może to byÅ‚o jeszcze BLPO. Firma, jak nie nazywaÅ‚aby siÄ™, mieÅ›ciÅ‚a siÄ™ już w nowym gmachu przy ul. ZakopiaÅ„skiej 9 albo jeszcze w siedzibie tymczasowej w starym budynku magazynu którejÅ› garbarni przy ul. nomen omen Swobody 4. MiaÅ‚em bilet miesiÄ™czny pracowniczy na dwie linie autobusów miejskich, jeden miejski, a drugi t. zw. strefowy, bo w tym czasie mieszkaliÅ›my z MarynÄ… w jej mieszkaniu sÅ‚użbowym w WÄ™grzcach za PrÄ…dnikiem Czerwonym... w tych samych, w których w swoim czasie dogorywaÅ‚ ożeniony z chÅ‚opkÄ… St. WyspiaÅ„ski, gnijÄ…cy podobno za życia, w zwiÄ…zku ze swojÄ… wstydliwÄ… chorobÄ… nabytÄ… za mÅ‚odu w Paryżu i dlatego zwanÄ… w skrócie francÄ…. WracajÄ…c do sprawy warto dodać, że mieszkaÅ‚em w tym mieszkaniu na dziko. Zameldowany na pobyt staÅ‚y byÅ‚em u Mamy na Solskiego 26 i tylko taki wpis miaÅ‚em w dowodzie osobistym. O meldunek na pobyt czasowy nie zadbaÅ‚em i w zasadzie wspomniany bilet mi nie przysÅ‚ugiwaÅ‚. W tamtych latach Kraków byÅ‚ miastem zamkniÄ™tym dla przybyszów z innych terenów Polski. DochodziÅ‚o nawet do takich oto paradoksów. Osoba przybyÅ‚a spoza granic administracyjnych miasta nie mogÅ‚a podjąć staÅ‚ej pracy w żadnym zakÅ‚adzie, bo nie miaÅ‚a staÅ‚ego zameldowania, a z kolei nie mogÅ‚a uzyskać staÅ‚ego zameldowania, bo nie byÅ‚a w stanie przedstawić zaÅ›wiadczenia o staÅ‚ym zatrudnieniu w którymÅ› z krakowskich zakÅ‚adów pracy. ZamkniÄ™cie Krakowa byÅ‚o jednak w tamte lata koniecznoÅ›ciÄ…. Należy bowiem pamiÄ™tać, że wczeÅ›niej, w zwiÄ…zku z budowÄ… Nowej Huty Å›ciÄ…gniÄ™to z zacofanych polskich wsi istniejÄ…cÄ… tam nadwyżkÄ™ siÅ‚y roboczej. Wybudowano nawet dla niej całą nowÄ… dzielnicÄ™ miasta o nazwie Nowa Huta. Ponieważ Kraków, w porównaniu ze stanem przedwojennym, podwoiÅ‚ liczbÄ™ mieszkaÅ„ców, osiÄ…gajÄ…c ówczesny próg urbanizacyjny, wÅ‚adzom nie pozostaÅ‚o nic innego, jak na czas nieokreÅ›lony zamknąć miasto w osiÄ…gniÄ™tych granicach administracyjnych. Oprócz meldunków na pobyt staÅ‚y, istniaÅ‚y również meldunki na pobyt okresowy i pobyt czasowy. DokÅ‚adnej różnicy pomiÄ™dzy tymi meldunkami już nie pomnÄ™. WracajÄ…c do rzeczy ktoÅ›, kto wyjechaÅ‚ na pewien czas z Krakowa i zadbaÅ‚ o któryÅ› z wymienionych meldunków w nowym miejscu pobytu, nie traciÅ‚ staÅ‚ego zameldowania w Krakowie. O taki wÅ‚aÅ›nie meldunek, bodaj na pobyt czasowy, który winien być co roku przedÅ‚użany nie zadbaÅ‚em.
   I oto pewnego razu wracajÄ…c z pracy, już tym autobusem strefowym linii 217 nadziaÅ‚em siÄ™ na kanarzycÄ™. Ponieważ zaÅ› każdÄ… takÄ… kontrolÄ™ uznawaÅ‚em za zamach na mojÄ… wolność osobistÄ…, wiÄ™c wrÄ™czajÄ…c jej mój bilet miesiÄ™czny, wycedziÅ‚em przez zÄ™by: MogÅ‚aby siÄ™ Pani zająć jakÄ…Å› lepszÄ… pracÄ…... Tak wiÄ™c na wÅ‚asne życzenie babÄ™ rozsierdziÅ‚em. ZażądaÅ‚a okazania dowodu osobistego, a tam meldunku w WÄ™grzcach nie byÅ‚o. I wpadka. SpisaÅ‚a mnie i zatrzymaÅ‚a mój bilet do wyjaÅ›nienia. MiaÅ‚em w okreÅ›lonym terminie sprawÄ™ wyjaÅ›nić w kanciapie MPK, która podobnie jak wspomniana Wam już kanciapa milicyjna, również mieÅ›ciÅ‚a siÄ™ w tym narożnym budynku, przy zbiegu ul. Bohaterów Stalingradu i ul. WaryÅ„skiego. I narobiÅ‚em sobie tylko tyle, że musiaÅ‚em ganiać z WÄ™grzc do pobliskich Zielonek, w których mieÅ›ciÅ‚ siÄ™ UrzÄ…d Gminy, uzyskać tam wpis do dowodu okreÅ›lonego zameldowania, by wreszcie zaiwaniać jak jakiÅ› durny Iwan z tym dowodem do kanciapy MPK, i tam w koÅ„cu odzyskać swój zatrzymany bilet. I tyle. A Babcia Kazia w mojej mÅ‚odoÅ›ci zwykÅ‚a byÅ‚a mawiać, że z wielkÄ… dupÄ… wszÄ™dzie siÄ™ zmieÅ›cisz, a z wielkim pyskiem nigdzie. TÄ™ jej cennÄ… życiowÄ… maksymÄ™ przypomniaÅ‚em sobie jednak dopiero post factum. Zacytowana na wstÄ™pie fraszka łączy siÄ™ z opowieÅ›ciÄ… o tyle, że nadal uważam, że owa kanarzyca mogÅ‚a byÅ‚a wziąć siÄ™ za jakÄ…Å› innÄ… pracÄ™. I to jest ta kropka nad I.
   Teraz zamilknÄ™ na dÅ‚uższy czas. Jacek           
    P.S. Pewien ważny szczegół mi uciekÅ‚. Otóż, przyglÄ…dnÄ…Å‚em siÄ™ w poczekalni Dyrekcji MPK sporej grupce bidnych emerytów i studentów, którzy próbowali ustnie z marnym skutkiem usprawiedliwić brak ważnego biletu przejazdu przed jakimÅ› pod chujaszczym, wyznaczonym przez wÅ‚aÅ›ciwego dyrektora do ich spÅ‚awiania, co też on ochoczo czyniÅ‚. Podczas mojego specjalnie dÅ‚uższego pobytu w tej poczekalni spÅ‚awionych zostaÅ‚o co najmniej dwadzieÅ›cia kilka ofiar zawyżonych cen biletów MPK.
   Tymczasem w tym Peerelu, co nie byÅ‚ żadnÄ… KOMUNÄ„, jak bezprawnie indoktrynuje na CHAMA obecna prosragranda durnowatÄ… mÅ‚odzież nauczanÄ… w szkoÅ‚ach po osratnich reformach SZKODNICTWA, bilety na Å›rodki komunikacji MPK byÅ‚y tanie mawet na uczniowska i emerycjÄ… kieszeÅ„, zaÅ› niżej PO d PiS dany, jako dziaÅ‚acz zakÅ‚adowego zwiÄ…zku zawodowego rzekomo REÅ»IMOWEGO... daj Wolandzie tym obecnym dupkom zwiÄ…zkowym takiej skutecznoÅ›ci w dziaÅ‚aniu, jakÄ… miaÅ‚ zwiÄ…zek w CLPO, jeÅ›li komuÅ› chciaÅ‚ ciÅ› zaÅ‚atwić i odpowiednio podszedÅ‚ dyrektora tej zacnej skÄ…dinÄ…d Firmy... otóż ów dziaÅ‚acz miaÅ‚ przysÅ‚ugujÄ…cy mu caÅ‚y bloczek biletów sÅ‚użbowych MPK...
    Przy okazji wyszÅ‚o jeszcze raz, że w tej wyjÄ…tkowo zbiurokratyzowanej III RP, przy której biurokracja peerel-owska to byÅ‚o maÅ‚e piwo, tylko szczwana pisanina może dać pozytywne efekty dla piszÄ…cego.
    I to już faktycznie wszystko przed dÅ‚uższÄ… przerwÄ… w emaliowaniu Jacek.
   Jacek placek

ODPOWIEDZ

Wydawca portalu HOTNEWS.pl nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶ci  zamieszczane przez u¿ytkowników tej¿e strony. Osoby zamieszczaj±ce wypowiedzi naruszaj±ce prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mog± ponie¶æ z tego tytu³u odpowiedzialno¶æ karn± lub cywiln±.

Nieprzerwanie od 2004 roku!

PARTNERZY:
Stanis³aw Michalkiewicz
Nasze kana³y RSS:
g³ówny
O NAS:
REKLAMA:
zobacz ofertê