Komentarze do artyku³u: RzÄ…d siÄ™ zbytnio opaliÅ‚?
Zgubny pęd do stanowisk?
~Alternatyw
2006-07-08 01:49:35
Celowo nie piszÄ™ wÅ‚adzy bo tÄ™ JarosÅ‚aw KaczyÅ„ski posiadaÅ‚ od dawna. Z politycznego punktu widzenia zastÄ…pienie przez niego Marcinkiewicz to błąd. Dlaczego? Bo Marcinkiewicz nawet jeżeli nie byÅ‚ przebojowym i twardym jak stal premierem, byÅ‚ jednak premierem szalenie popularnym. Bodajże czy nie cieszyÅ‚ siÄ™ najwiÄ™kszym poparciem(może po za Mazowieckim) spoÅ›ród wszystkich dotychczasowych premierów, a przewinęło siÄ™ ich już trochÄ™ w ciÄ…gu ostatnich 16 lat. ByÅ‚ postrzegany jako taki wentyl bezpieczeÅ„stwa dla „wszechwÅ‚adzy” braci KaczyÅ„skich. I to zarówno przez opozycjÄ™ jak i koalicjantów. W dodatku stworzyÅ‚ rzÄ…d w oparciu o ludzi także z przeciwnego obozu dajÄ…c tym do zrozumienia że stawia na fachowców i jest skÅ‚onny do kompromisów w przeciwieÅ„stwie do Pana prezydenta który jasno zadeklarowaÅ‚ siÄ™ jako prezydent tych którzy na niego gÅ‚osowali(czyli ok. 13% spoÅ‚eczeÅ„stwa). Dlatego pomimo dziecinnego „yes, yes, yes” ludzie widzieli w nim odpowiedniÄ… osobÄ™ na odpowiednim stanowisku. TakÄ… co bierze polecenia od KaczyÅ„skich ale wykonuje je po swojemu, bez szkodliwego fanatyzmu. Czy to prawda? Nie wiem. Wiem natomiast że JarosÅ‚aw KaczyÅ„ski urósÅ‚ teraz w oczach wielu(co ciekawe także wyborców PiS-u sÄ…dzÄ…c po komentarzach)do roli uzurpatora. Tym bardziej że jeszcze nie przebrzmiaÅ‚y do koÅ„ca po wyborcze zapewnienia tegoż pana że dla równowagi paÅ„stwa nie powinien zostawać premierem skoro brat jest prezydentem. Ludzie jeszcze o tym nie zdążyli zapomnieć, a tu proszÄ™, jednak premier zostać chce. No i jest jeszcze sprawa Zyty Gilowskiej i trÄ…bionych dość gÅ‚oÅ›no przez niektóre media informacji że jest to rozgrywka wewnÄ…trz PiS-u majÄ…ca na celu zdyskredytowanie Marcinkiewicza w opinii publicznej, jak i usuniÄ™cie z rzÄ…du ludzi nie majÄ…cych stażu w PiS-ie. Wtedy to brzmiaÅ‚o co najmniej Å›miesznie. Ale dziÅ›? Ilu ludzi nie zacznie zastanawiać siÄ™ czy to aby jednak nie prawda. Czy JarosÅ‚aw KaczyÅ„ski nie pozazdroÅ›ciÅ‚ Marcinkiewiczowi stanowiska i popularność… Marcinkiewicz popeÅ‚niÅ‚ błędy, chociażby przyjmujÄ…c dymisjÄ™ Gilowskiej nim sprawa zostaÅ‚a wyjaÅ›niona, a później deklarujÄ…c możliwość jej powrotu na jakieÅ› inne stanowisko i to jest jedna strona medalu, druga jest taka że być może dostaÅ‚ po prostu takie polecenie od wÅ‚adz PiS-u. Nie roztrzÄ…sajÄ…c tego, poparcia u ludzie nie straciÅ‚. A mimo to odchodzi. W tym wypadku spora część spoÅ‚eczeÅ„stwa z miejsca bÄ™dzie przeciwko KaczyÅ„skiemu. Być może uda mu siÄ™ zyskać zaufanie dziÄ™ki zmianom w kraju. Ale jeżeli siÄ™ to nie uda(a jak na razie praktycznie żadnych z obietnic PiS nie dociÄ…gnÄ… do koÅ„ca), jak siÄ™ nic nie zmieni, nic poprawi, to JarosÅ‚aw KaczyÅ„ski szybko może ustanowić nowy rekord w % poparcia, ale tym razem minimalny i skoÅ„czyć na Å›mietniku historii jak Buzek. Zerowe poparcie dla rzÄ…du, dziaÅ‚ania opozycji i niezbyt spójna koalicja może oznaczać tylko rozwiÄ…zanie sejmu i przedterminowe wybory. W których PiS przy takim obrocie sprawy liczyÅ‚ siÄ™ nie bÄ™dzie. Dlatego uważam że przejÄ™cie urzÄ™du premiera w tej chwili, to wielki błąd, trzeba byÅ‚o od razu nie patrzÄ…c na nic. Albo wcale. Czas zweryfikuje czy mam racjÄ™ czy nie. WolaÅ‚bym nie, ale staram siÄ™ patrzeć na to wszystko realnie i widzÄ™ maÅ‚e szansÄ™. Nie dlatego że JarosÅ‚aw Kaczynski nie ma dobrych intencji, tylko po prostu może mu zabraknąć czasu przy zÅ‚ym nastawieniu do niego mediów, zachocu, także sporej część spoÅ‚eczeÅ„stwa i kreciej dziaÅ‚alnoÅ›ci opozycji
ODPOWIEDZsądzę że masz rację
~Teo
2006-07-08 02:54:49
i tak za decyzjami Marcinkiewicza stał Kaczyński, więc raczej nie ma się co spodziewać jakiś zmian w działaniu rządu, za to Kaczyński ze swomim brakiem taktu i niechęcią do kompromisu doprowadzi do szybkiego zaognienia stosunków z koalicjantami jak i opozycją. No, ale tak jak piszesz. Zobaczymy co przyniesie czas.
ODPOWIEDZno i proszÄ™
~Teo
2006-07-08 03:09:36
premier Kaczyński proponuje na pocieszenie Marcinkiewiczowi stanowisko prezydenta Warszawy. Rozwalamy układy, tworząc układy. - nowe hasło wyborcze PiS-u.
ODPOWIEDZBzdura
~Pan Mareczek
2006-07-08 22:50:50
stary ale walisz farmazony, niedalej jak wczoraj pokazywali jak to mówił i później był kaczyński w studiu, i się tłumaczył że gdyby tak nie powiedział to jego brat nie wygrał by raczej wyborów prezydenckich.
ODPOWIEDZRacja racja racja...
~Tresku
2006-07-13 02:09:08
To szczera prawda, a jeszcze mam pewna kwestie do tego pana(pani), fanatyka pis, ktory tu komentował, ze Kaczyński jak ten Piłsudzki zaniepokojony wyruszył ze swojego schronienia walczyć z wrogiem narodu.... Po prostu jak to czytałem na myśl przychodziło mi tylko OMFG.... chyba niezbyt czesto ogląda się dyskusje polityczne w telewizji co? Bo takie słowa padły i widziałem to na własne oczy... ROTFL... nie ma to jak wiara w wodza narodu....
ODPOWIEDZWydawca portalu HOTNEWS.pl nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶ci zamieszczane przez u¿ytkowników tej¿e strony. Osoby zamieszczaj±ce wypowiedzi naruszaj±ce prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mog± ponie¶æ z tego tytu³u odpowiedzialno¶æ karn± lub cywiln±.